Izložba grafika Kenđi Nagaija u galeriji Grafičkog kolektiva

Izložba grafika Kenđi Nagaija u galeriji Grafički kolektiv

Izložba grafika Kenđi Nagaija, umetnika iz Japana, biće otvorena u utorak, 17. oktobra u 19 časova u galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27). 

 

 

 

Bogata međunarodna umetnička karijera Nagaija obeležena je i značajnim prisustvom na savremenoj likovnoj sceni Srbije: počev od nagrade na Trećem bijenalu grafike 1994. godine, učešća na Međunarodnom Trijenalu grafike 2011. i 2017. i u umetničkim kolonijama Studenice i Sićeva. Svakako, reč je o autoru koji, između ostalog, kontinuirano gradi čvrste veze između umetnika i grafičkih centara u Srbiji i Japanu.

U stvaralaštu umetnika fermentišu se različita poetska iskustva, tradicionalno i savremeno, kao eho zapadno-evropskog i klasičnog japanskog slikarstva. Orijentalna filozofija koja svet percipira na osnovu principa jin i jang, suštinski je integrisana u rad ovog autora. Poetski diskurs Kenđi Nagaija oslanja se na negovanje uspomena na čulna iskustva iz detinjstva i svakodnevnog života. Odrastao u porodici vlasnika fabrike tekstila, Kenđi je u detinjstvu bio fasciniran živopisnim koloritom i teksturom tkanina koje su postale deo vizuelne kulture uz koju je formiran, prerastajući u evokativni element stvaralačke ideje i prakse. Danas, nastanjen u blizini užurbanosti Tokija, profesor Nagai otkriva prirodu kroz sopstveni rad, njene kontraste i balans između različitih oprečnosti.
Sam autor objašnjava: „nastavio sam da stvaram radove koji traže balans konflikta i harmonije. „C“ u naslovu mojih radova odnosi se na haos i kosmos, a „L“ se odnosu na liniju.“ Novi ciklus litografija poetski ishodi iz prethodnih stvaralačkih faza, koje karakteriše kultivisan grafički pristup u strukturiranju linearnih ritmičkih celina. Umetnik ne reprodukuje oblike iz prirode, već svoje refleksije transponuje u apstraktne forme, grafičke zabeleške šumova/tišine, pokreta/postojanosti prirodnih formi i procesa.

Kenđi Nagai (1947. Tokio, Japan) diplomirao na Umetničkom Univerzitetu Musašino u Japanu (1972); Dobitnik je stipendije Japanske Vlade za boravak u Holandiji (1988/89). Realizovao je preko dvadeset samostalnih izložbi u Tokiju i Holandiji (Hag, Najmegen); učestvovao na velikom broju kolektivnih izložbi (Japan, Rusija, Kanada, Turska, Srbija). Dobitnik je više nagrada i priznanja iz oblasti grafičkog stvaralaštva.
Kontakt sa umetnikom:    kenjin@alpha.ocn.ne.jp  umetnik će biti u Beogradu 16-19. oktobra
 

Izložba će biti otvorena do 28. oktobra 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text