Izložba grafika Olivere Šipke u galeriji Grafičkog kolektiva

Izložba grafika Olivere Šipke

Izložba grafika Olivere Šipke biće otvorena u ponedeljak, 14. avgusta u 19 časova u galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27).
 

Nakon pet godina od debitantske izložbe u Grafičkom kolektivu, autorka predstavlja nove grafike nastale u okviru master rada, tematski objedinjene nazivom „Prostori između realnog i mašte“.

 

Olivera Šipka pronalazi kreativno uporište u oblicima iz prirode koje transponuje u stilizovani grafički znak. Upotrebom fragmenata predmetnog sveta lokalnog porekla, autorka formuliše autentičan likovni jezik kojim govori o univerzalnim temama porekla, identiteta, plodnosti, rađanja, života. Pomoću ručno pravljenog papira koji postaje integralni deo kreativnog procesa, ona naglašava istraživanje materije kao egzistencijalnog i estetskog fenomena, a reljefnost površine i intenzivan kolorit doprinose izražajnim svojstvima grafičkog otiska.

„Radovi mlade autorke predstavljaju onu vrstu umetničkog izraza koji sa dozom optimizma ukazuje na vitalnost nepatvorenog likovnog postupka i uliva veru u neiscrpnost njegovih estetskih potencijala. Umetnica afirmiše stav prema kome da bismo osvestili sebe u savremenom trenutku moramo iznova preispitivati svoje poreklo, odnos prema životnom prostoru, kao i inicijalne porive umetničke akcije. Apstrahovani oblici semena, lista, kapljice, ploda šljive svedoče o interesovanju umetnice za vanvremenske teme plodnosti, rađanja, života […] umetnica ne citira poznata rešenja, njen iskaz o večnim temama je svež, eho radova je univerzalan, a pokretački duh autohtonog porekla, o čemu svedoče i nazivi nekih grafika (U šljiviku, Savka, Lopar…). U radovima Olivere Šipke monumentalni grafički znak u sadejstvu sa reljefnom teksturom papira skoro da teži transformaciji u umetnički objekat, a njihova sugestivna moć potvrđuje tezu o umetničkom delu kao dobrom sagovorniku koji sa lakoćom premošćuje prostorno-vremenske, jezičke i kulturne barijere.“ (iz teksta Miroslava Sapundžića).

Olivera Šipka (1986), diplomirala grafiku 2009. na Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Na istom fakultetu 2016. završila master studije slikarstva i upisala master studije grafike. Izlaže od 2007. samostalno i na grupnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumuniji, Poljskoj, SAD-u, Kanadi. Dobitnica je nekoliko nagrada za dela u oblasti grafičkog stvaralaštva.

 

Izložba će biti otvorena do 26. avgusta 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text