Izložba Grupa MEČ: Retrospektivna izložba od 1975. do 1990.

Izložba Grupa MEČ: Retrospektivna izložba od 1975. do 1990.

Izložba Grupa MEČ: Retrospektivna izložba od 1975. do 1990. biće otvorena 13. aprila u 19 časova u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2).

 

 Izložba je proistekla je iz temeljnog istraživanja kulturne baštine alternativnih, teorijskih, performativnih i strategijskih pozicija u arhitekturi sedamdesetih i osamdesetih godina i predstavlja povod da se sagleda istorijska uloga i predstavi i afirmiše ova važna pojava u oblasti arhitekture i kulture uopšte. Kustos izložbe je Biljana Tomić.

Prošlo je trideset i sedam godina od otvaranja izložbe Urbana kuća, kada je zvanično objavljena arhitektura Novog pokreta Grupe MEČ: Marjana Čehovina, Dejana Ećimovića, Slobodana Maldinija, Mustafe Musića i Stevana Žutića, u Galeriji SKC, decembra 1981. godine. Takođe, prošlo je četrdeset i tri godine od kada je Čarls Dženks 1975. prvi put upotrebio termin postmoderna arhitektura. To vreme osamdesetih godina obeležila je pojava Novog talasa i uspon Nove arhitekture, kroz intenzivnu komunikaciju u okviru jugoslovenskih i međunarodnih susreta, na relaciji Beograd-Zagreb-Ljubljana.


Marjan Čehovin, Arhitektura zemlje, 1981.


Arhitekte iz Grupe MEČ započeli su istraživanja tokom sedamdesetih u vremenu otvaranja i značajnih promena u svim oblastima kulture, s radikalizovanim stavovima i anticipacijom novih pojava u arhitekturi. Njihova prva predstavljanja bile su autorske izložbe, koje započinju Marjan Čehovin i Mustafa Musić, s izložbom Alternativna arhitektura u Galeriji SKC, 1975, zatim Dejan Ećimović, s prezentacijom Primarna arhitektura u Galeriji SKC, 1979, i Slobodan Maldini s projektom Misaoni prostori ili prilog grafičkom istraživanju estetike prostora u Galeriji SKC, 1980. godine. Tokom ovih godina oni aktivno izlažu, pojedinačno ili grupno, na izložbama Eksperiment 7. u Muzeju primenjene umetnosti, 1975, Solarna arhitektura, u Salonu Muzeja savremene umetnosti, 1980, Jugoslovenski trijenale ekologije-umetnosti, u Salonu Rotovž u Mariboru, 1980, Sedmi salon arhitekture, MPU, 1980, Arhitektura zemlje, Salon MSU, 1981, Vertikalna umetnost, u Kulturnom centru Beograda, 1981, Terra 2, u Vroclovu, Poljska, na Bijenalu u Veneciji, Parizu...


Dejan Ećimović, Urbana kuća, 1981.


Grupa je osnovana  1. januara 1980. godine u stanu Mustafe Musića i brojala je tri člana. Naziv je dao Čehovin prema početnim slovima njihovih prezimena, Musić, Ećimović, Čehovin - MEČ. Zatim su se njima pridružili Maldini i Žutić. Zvanično, Grupa MEČ se predstavlja po prvi put na izložbi Urbana kuća, 1981. godine.

Grupu MEČ, u punom sastavu i prema abecednom redu čine: Marjan Čehovin, Dejan Ećimović, Slobodan Maldini, Mustafa Musić i Stevan Žutić.

Izložba Urbana kuća, održana je 1981. u Galeriji SKC u Beogradu, na inicijativu autora, zatim u Studiju Galerije savremene umetnosti u Zagrebu, na poziv Marjana Susovskog i Društva arhitekata Zagreba, i u Galeriji ŠKUC u Ljubljani, na poziv Marine Gržinić i Saveza arhitekata Slovenije.


Grupa MEČ, prostorna instalacija „Forum“, 1982


Daljnje aktivnosti Grupe MEČ, odvijaju se u okviru pojedinačnih aranžmana članova: Ećimovića, Maldinija, Žutića i Čehovina, ili aranžmana Musić, Maldini, Žutić s profesorom Bogdanovićem, povodom izložbe Tri generacije beogradskih graditelja (Odnos prema nasleđu), posvećene Aleksandru Deroku. Izložba je odražana 1984. u Izložbenom salonu JNA, Zagreb, Umetničkoj galeriji u Kruševcu i u prostoru Sintum u Karađorđevoj ulici u Beogradu.


Mustafa Musić, Ulica sećanja, 1980.


Izložbu Grupa MEČ: Retrospektivna izložba od 1975. do 1990. prati publikacija u izdanju Muzeja savremene umetnosti koja nudi teoretski osvrt na vreme pojave Grupe MEČ, zatim na njene istorijske relacije, a takođe i osvrte na vreme osamdesetih godina dvadesetog veka.

U okviru pratećih programa izložbe, u subotu, 14. aprila u 13 časova, Marjan Čehovin, arhitekta, održaće vođenje kroz postavku i govoriti o svom radu.

Marjan Čehovin rođen je 1950. godine u Buenos Airesu, Argentina. Diplomirao je 1975. na Arhitektonskom fakultetu Beogradskog univerziteta u ateljeu profesora Uroša Martinovića. Magistarski istrazivački rad je završio 1998. godine na Arhitektonskom fakultetu Oklandskog univerziteta, na Novom Zelandu. Član je Društva arhitekata Beograda od 1983. godine, ćlan ULUPUDS-a 1985. godine, a Društva arhitekata Ljubljane od 1991. godine. Radio je u arhitektonskim biroima u Beogradu, Sloveniji, Novom Zelandu i Australiji. Čehovin je od 1987. do 1995. živeo i radio u Sežani u Sloveniji, da bi se zatim preselio na Novi Zeland, a od 1999. godine živi u Melburnu, Australija. Kao predavač je radio na NZCD (New Zealand College of Design), na arhitektonskom fakultetu Oklandskog univerziteta, na Fakultetu za građenje, konstrukcije i inženjerstvo Holmsglen Instituta u Melbournu, na Fakultetu za Arhitekturu melburnškog univerziteta. Marjan Čehovin je jedan od osnivača Grupe MEČ (Musić, Ećimović, Čehovin). U prvobitnom sastavu grupa je delovala tokom 1980. godine. Na 7. Salonu arhitekture, održanom 1981. godine u Beogradu, Grupa je dobila specijalno priznanje za istraživački rad. Početkom iste godine Grupi su se pridružili arhitekti Slobodan Maldini i Stevan Žutić. U tom sastavu Grupa MEČ je delovala od 1981. do sredine 1983. godine, kada je prestala sa radom u tom sastavu.  

 

Izložba će biti otvorena do 26. maja 2018. godine.

Radno vreme: od 12 do 20 časova, osim utorkom. Ulaz je slobodan.

Ulaz je slobodan.

Na naslovnoj: Marjan Čehovin, Solarna kuća, 1978

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text