Izložba "Hiljadu smrti" Bojana Đorđevića Omče u Remontu

Izložba Bojana Đorđevića Omče u Remontu

Samostalna izložba radova "Hiljadu smrti" Bojana Đorđevića Omče, biće otvorena u ponedeljak, 11. februara u 19 časova u galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7).


 

 

Samostalna izložba beogradskog umetnika Bojana Đorđevića Omče predstavlja svojevrstan presek njegovog autorskog rada poslednjih dvadesetak godina, od inicijalnih ostvarenja u tehnici kolaža, preko asamblaža /objekata do crtačkih radova. Omčin vizuelni izraz i poetika su se, kako i sam kaže, formirali i oblikovali kroz interesovanja, uticaje i otkrića likovnog stvaralaštva “primitivnih kultura” iz svih krajeva sveta, ali i srednjevekovnih iluminacija, umetničkih epoha i pokreta secesije, Bauhausa, dadaizma, umetnosti Gustava Klimta, Pola Klea, Kurta Švitersa… Upravo Đorđevićeva prvobitna eksperimnetisanja sa kolažno-montažnim postupcima različitih vizuelnih sadržaja, predmeta i materijala evociraju nasleđa dadaizma i Švitersove Merz-slike. Istovremeno sa kolažima i asamblažima autor počinje da se zanima za crtež razvijajući naizmenično serije radova u ovom mediju kroz apstrakciju i figuraciju. Apstraktni crteži koji po rečima umetnika poseduju smirujući meditativan ton nastaju u vrlo posvećenim istraživanjima izabranih oblika, motiva, ritmike linija izraženih u repeticijama, šematizacijama i ornamentalnim stilizacijama. Sa druge strane figuracija u Omčinim crtežima dolazi iz prethodnih bavljenja apstrakcijom u spontanim razradama najpre manjih figuralnih predstava izolovanih na belini papira do postepenog usložnjavanja kompozicija i ikonografije. To je posebno prisutno u autorovom najzaokruženijem ciklusu crteža ili ex libris ilustracija pod nazivom Bestijarij - refleksiji neposredne, duboko intimne sfere života i egzistencije koja za rezultat ima koloritne slikovne predstave i motivski prostor erotskih konotacija, gusto ispunjen hibridnim spojevima i prepletima ljudskih figura, delova tela, flore, faune ili izmaštanih bića. Iako na prvi pogled mogu izgledati disparatno naročito u interpretacijama različitih vizuelnih i stilskih referenci Omčine radove pre svega povezuje specifično uosećavanje sveta koje vode delikatna, nijansirana psihološka i emotivna stanja i procesi i čista imaginacija. (iz teksta Miroslava Karića).

Bojan Đorđević je rođen 1981. godine u Beogradu. Diplomirao je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Jedan je od osnivača Kolektiva Mubareć i grupe Art Brut Serbia.

Izložba će biti otvorena do 1. marta 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text