Izložba "Hrono igračke" Petra Gajića

Izložba "Hrono igračke" Petra Gajića

Izložba radova doktorskog umetničkog projekta pod nazivom "Hrono igračke" autora Petra Gajića, biće otvorena u petak, 14. jula u 20 časova u Galeriji FLU ( Knez Mihailova 53).

 

"Postavka prostornih slika i instalacija „Hrono igračke“ u galeriji Fakulteta likovnih umetnosti osmišljena je tokom doktorskih umetničkih studija gde sam pokušao da artikulišem introspektivni stav o svakodnevnici, slobodnoj igri i modalitetima likovnog oblikovanja. Kao fenomenološka pojava igra je prisutna u dečjem, povremeno u svetu odraslih i umetničkom izrazu i u mojoj poetici predstavlja protivtežu u odnosu na banalne i komercijalne sadržaje što je inherentno igrački kao potrošnoj robi. Narativ u galerijskom prostoru zamišljen je odgovor na stvarnost gde publika učestvuje u procesu igre, poput okretanja čigre na podnoj instalaciji, pomeranju klatna čime se stvara ugodan osećaj kod posmatrača, aktivnostima sa minijaturnim rekvizitima – igračkama koje pozivaju publiku na druženje i radost, slobodnom slaganju i pomeranju drvenih komada u okviru rada koji su postavljeni na zidu i podu galerije, aluziji na puštanje brodića i papirnih zmajeva i druge oblike igre. Radovi su grupisani u posebne jedinice kao da su ogledalo prošlosti i označavaju osvrt na period bezbrižnog detinjstva". Petar Gajić


Petar Gajić (1965. Šabac) - Ljubitelj igre i kreativnih igračaka. Likovni umetnik i profesor u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Šapcu, oblast likovna i vizuelna kultura. Studirao Filozofski fakultet, grupa za Istoriju umetnosti, 1985 - 1987. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, slikarski odsek 1991. i magistrirao na istom fakultetu 1996. godine, klasa profesora Slavoljuba Čvorovića. Fakultativno pohađao grafiku, od 1991- 1995. godine, klasa profesora Mila Grozdanića. Na doktorskom studijskom programu od 2013. godine, klasa vanrednog profesora Milivoja Pavlovića. Član ULUS-a od 1991. Izlagao je na deset samostalnih izložbi u Srbiji, Crnoj Gori i Norveškoj i učestvovao na više zajedničkih izložbi od 1990. godine. Dobitnik sledećih nagrada: 1990. prva nagrada za mozaik, iz fonda FLU, Beograd; 1992. nagrada za crtež, Dom omladine, Šabac; 1992. druga nagrada za crtež, Narodni muzej, Šabac; 1994. treća nagrada za ekslibris, „Dom kulture“, Augustov, Poljska; 1994. nagrada za grafiku, Narodni muzej, Šabac; 1994. otkupna nagrada Ministarstva kulture i informisanja, Grafički kolektiv, Beograd; 2001. prva nagrada za crtež, Kulturni centar, Šabac; 2001. treća nagrada za grafiku, Kulturni centar, Kovin; 2001. nagrada za instalaciju, Šabački ekološki pokret, Šabac; 2009. druga nagrada za sliku, Narodni muzej, Šabac; 2009. specijalno priznanje za ekslibris, Ekslibris društvo Vojvodine, Novi Sad.

Izložba će biti otvorena do 21. jula 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text