Izložba Jovana I. Rakidžića u Galeriji 212

Izložba Jovana I. Rakidžića u Galeriji 212

Izložba "Sve se u prirodi može svesti na … KRAJ" Jovana I. Rakidžića, biće otvorena u utorak, 15. maja u 19 časova u Galeriji 212 (Vlajkovićeva 25).

 

U Galeriji 212, povodom pedesetogodišnjice stvaranja, biće predstavljena najnovija produkcija slikara Jovana I. Rakidžića, jednog od istaknutijih predstavnika naše savremene likovne scene.

 

 

Izložba "Sve se u prirodi može svesti na … KRAJ" sadrži slike i objekte nastale 2017. i početkom 2018. godine kao rezultat doslednosti petodecenijskog umetničkog delovanja, kako u pogledu istraživanja odnosa medija, crtež-slika-objekat, tako i teme vezane u širem smislu za relaciju prostor-vreme.

… Istovremenim redukovanjem elemenata i insistiranjem na fakturi, punoći slojeva, slika poprima treću dimenziju, neku vrstu reljefnosti, što je uticalo da se pozabavim formom, da sliku oprostorim. U tome mi je pomogla Sezanova ideja o transponovanju oblika iz prirode u jednostavne geometrijske forme, na koju ukazujem u nazivu izložbe.
… Na kraju, ili na samom početku, tokom čitavog radnog procesa nametalo se pitanje kompatibilnosti slike kao plohe i volumena forme. To me pitanje trajno opseda i nadam da se da sam ovom postavkom uspeo da na njega odgovorim. Iz kataloga izložbe, Jovan I. Rakidžić.

Za Noć muzeja, u okviru ture "Umetnik je prisutan", biće realizovan prateći segment izložbe koji čini prezentacija tehničko-tehnološkog procesa nastanka jedne apstraktne slike od strane autora. Prateći segment izložbe biće održan u subotu, 19. maja od 17 h do 01 h, Galerija 212.

Jovan I. Rakidžić je rođen 1944. u Dobrici. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu 1968, u klasi profesorke Ljubice Sokić. Postdiplomske studije završio je na istoj Akademiji 1970, u klasi profesora Stojana Ćelića. Član je ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) od 1969. Radio je kao redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1969. izlagao je na više od pedeset samostalnih i nekoliko stotina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu: Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Požarevac, Čačak, Leskovac, Priština, Pariz, Beč, Štutgart, itd. Dobitnik je većeg broja domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu: Nagrada Akademije likovnih umetnosti na 11. Oktobarskom salonu, Beograd, 1970; Zlatna paleta ULUS-a, Beograd, 1977; Druga nagrada za crtež na izložbi Svet u kome živimo, Beograd, 1977; Nagrada za crtež na 19. Oktobarskom salonu, Beograd, 1978; Nagrada na izložbi Crtež i mala plastika, Beograd, 1979; Treća nagrada na 1. Internacionalnom trijenalu crteža Crtež danas, Nirnberg, 1979; Prva otkupna nagrada JNA na 7. izložbi Svet u kome živimo, Beograd, 1980; Otkupna nagrada Muzeja savremene umetnosti na 7. Međunarodnoj izložbi originalnog crteža, Rijeka, 1980; Zlatna igla na Prolećnoj izložbi ULUS-a, Beograd, 1985; Medalja i nagrada za slikarstvo Galerije JNA na 6. izložbi NOB u delima likovnih umetnika Jugoslavije, Beograd, 1985; Otkupna nagrada Jugoslovenske autorske agencije na Crnogorskom likovnom salonu 13. novembar, Cetinje, 1985; Nagrada Studija B na izložbi Od aprila do aprila, Beograd, 1992; Otkupna nagrada na Memorijalu Nadežde Petrović, Čačak, 1992; Gran pri Bijenala savremenog jugoslovenskog crteža na 23. Likovnoj jeseni, Sombor, 1992; Otkupna nagrada na Bijenalu akvarela Jugoslavije, Zrenjanin, 1993; Plaketa Beli anđeo Umetničke kolonije Mileševa, Prijepolje, 1993; Prva nagrada na Festivalu pejzaža, Vrnjačka Banja, 1994; Gran pri na 6. Bijenalu U svetlosti Milene, Požarevac, 1995; Nagrada Jesenje izložbe ULUS-a, Beograd, 2013; itd. Dela mu se nalaze u značajnim javnim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 29. maja 2018. godine.

 

Fotografije radova: V. Popović

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text