Izložba konkursnih radova za "Stattwerk" eko-centar na Zelenom vencu

Izložba konkursnih radova za "Stattwerk" eko-centar na Zelenom vencu

Arhitektonski fakultet u Beogradu i „Stattwerk“ d.o.o. pozivaju na otvaranje izložbe konkursnih radova sa studentskog i anketnog konkursa za prvi balkanski eko-centar na Zelenom vencu.

Izložba će biti otvorena u četvrtak 15. marta u 18 časova, u Svečanoj sali (sala 200) Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 


U susret predstavljanju idejnog rešenja za „Stattwerk“ eko-centar na Zelenom vencu, Beograđani će moći da pogledaju kako arhitekte vide prvi energetski efikasan soliter sa zelenim fasadama koji će biti realizovan u ovom delu Evrope. 

Arhitektonski fakultet u Beogradu i „Stattwerk“ d.o.o. će na izložbi predstaviti radove odabrane na anketnom konkursu za diplomirane arhitekte i najbolja rešenja studenata arhitekture.

Na izložbi će biti prikazana rešenja svih finalista, ali i uža selekcija, odabrana među više od 200 učesnika. „Stattwerk“ će na otvaranju saopšiti i ko su troje studenata koji će pohađati plaćenu praksu u njihovom birou, odnosno, koji će dobiti priliku da rade upravo na projektu prvog zelenog solitera u Srbiji.

Izložba će biti otvorena od 15. do 22. marta, a svi zainteresovani sugrađani je mogu pogledati u sali 200 Arhitektonskog fakulteta u Beogradu (Bulevar kralja Aleksandra 73/II) od osam ujutru do 20 časova.

U kategoriji diplomiranih arhitekata, 1. nagradu u iznosu od 10.000 evra, osvojio je projekat studija „Living Future Green“, a među studentskim radovima se najviše istaklo rešenje tima sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u sastavu: Tina Urošević, Stevan Simović i Uroš Marković.

Drugo, treće i četvrto plasirana rešenja, prema oceni žirija, jednako su dobro odgovorila na pojedinačne zahteve konkursa, pa je doneta odluka da se dodele tri jednako vredne druge nagrade (po 2.500 evra), a samim tim povećan je i ukupan fond nagrada. Drugo mesto dele studio „React“, „Ured“ studio i Jelena Milošević sa saradnicima. Novčane nagrade (po 500 evra) dobilo je još šest timova – finalista.

Drugu nagradu među studentima osvojili su Dragan Vuković i Stevo Marijanović, a treću Jegor Aleksić i Filip Radaković. Prvonagrađeni studentski rad dobio je novčanu nagradu od 1.500, dok su drugo i treće plasirani nagrađeni sa po 500 evra. „Stattwerk“ je dodelio i dve pohvale za izuzetan trud i pokazanu kreativnost Fedoru Juriću i Mirku Milanoviću.

Konkurs za profesionalce je bio anketnog karaktera, a od učesnika se očekivalo da ponude projekte koji uključuju zelene fasade – vertikalne bašte i korišćenje obnovljivih izvora energije, koji mogu obezbediti maksimalnu energetsku efikasnost objekta. Studenti su se bavili dizajnom zelene fasade.

Ukupan nagradni fond konkursa iznosio je 23.000 evra. Novčane nagrade, kao i sami konkursi, osmišljeni su sa idejom da daju podsticaj domaćim arhitektama i pripadnicima srodnih profesija da razmišljaju o zelenoj, održivoj arhitekturi. Pravo učešća imali su svi koji poseduju srpsko državljanstvo ili studiraju, odnosno rade, na teritoriji Republike Srbije.

Radove učesnika konkursa ocenjivao je međunarodni žiri: Alfredo Penjafiel, arhitekta, studio „Roomz Architects“ (Nemačka/Španija), predsednik žirija, Manfred Norbert Fiš, profesor i direktor Instituta za energetski dizajn, solarne tehnologije i upravljanje tehnologijama zgrada Arhitektonskog fakulteta Tehničkog univerziteta u Braunšvajgu (Nemačka), Florijan Daner, arhitekta, studio „Danner Yildiz Architekten“ (Nemačka), Harald Maj, dizajner enterijera, studio „Mayonzepte“ (Nemačka), Vladan Đokić, dekan Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Budimir Sudimac, profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ivana Miškeljin, profesorka Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, kao i Stattwerk d.o.o. – tim inženjera i kreativaca.

Fotografije: Đorđe Bošović, fotografije su vlasništvo „Stattwerk-a“

 

  

 

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text