Izložba Lidije Delić u Ateljeu DADO

Izložba Lidije Delić u Ateljeu DADO

Izložba "Šta želi da postane čovek koji posmatra kamen?" Lidije Delić biće otvorena u petak, 20. oktobra u 19 časova u Galeriji Ateljeu DADO (Dvorski trg Cetinje).

 

Organizator izložbe je Narodni muzej Crne Gore. Kustoskinja izložbe je Ljiljana Karadžić.

 

Izložba se sastoji od tri instalacije, od kojih svaka ima za polazište kamen kao materijal koji upućuje na pejzaž.

Postavka propituje kakav je to zaista pejzaž, kako ga doživljavamo i na koji način pejzaž prenosi izvesne informacije. 

Konceptualno i strukturalno, rad Lidije Delić počiva na intermedijumskom istraživanju povezanosti i odnosa između sopstvenih unutrašnjih procesa i prostora koji nas okružuje.

Polazna tačka njenog pristupa je ideja da svet oko nas ne možemo razumeti kao sistem pre-definisanih predmeta i koncepata koje zatim naknadno racionalno biramo, već kao gustu mrežu nedovršenih procesa, u kojoj su očigledno stabilne stvari samo odraz stabilnosti njihovih slika.


Vulkanski kamen, Tuš na papiru, 26 x 36 cm, 2017


Lidija Delić (1986, Nikšić, Crna Gora) je doktorirala na Interdisciplinarnim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu 2015. godine. Od 2012. godine aktivno radi kao član i organizator umetničkog prostora U10. Jedna je od pet dobitnica Henkel nagrade za Srbiju (2008). Dobitnica je nagrade za crtež aukcijske kuće iz Rima, Gioielli di Carta (2010). Njen rad se nalazi u kolekciji ING Banke (ING), Amsterdam, Holandija i u kolekciji Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostrantvu uključujući izložbe "I am where I should like to be", Navigator galerija, sa Marijom Dragojlović, Beograd (2017); "Sunset Journeys" Circuloquadro, Milano, Italija (2017); "PARALLEL VIENNA 2015", Alte Post, U10 grupna izložba (Beč, 2015); "LISTE Art Fair", U10 grupna izložba (Bazel, 2015). U 2017. godini Lidija je predstavljala Srbiju na 18. Međunarodnom bijenalu mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM), u Tirani, u Albaniji. Finalistkinja je nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2017. godinu. Živi i radi u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 6. novembra 2017. godine.

 

Na naslovnoj: Rad "Los perros romanticos", ulje i olovka na mermeru

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text