Izložba Marije Zdravković u Galeriji ULUS

Izložba Marije Zdravković u Galeriji ULUS

Samostalna izložba „Cvet kao misao“ (Flower as a thought) beogradske slikarke Marije Zdravković biće otvorena u četvrtak, 11. januara u 19 časova u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37.

 

 

 

 

„Neprobojni biljni splet slike Marije Zdravković materijalizuje divljenje organskom, čaroliji prirode kojoj pripadamo, ispoljavajući angažovani pristup umetnika u kome likovnost, vođena ličnim doživljajem, ide korak dalje od reprodukovanja - ka novouspostavljenoj stvarnosti. Ta novonastala stvarnost prirode na platnu nije narušena promenama svetla ili kretanja, autorka ne prati doba dana ili igru svetlosti i senke, već preobražaj boja i tekstura prirodnih formi u procesu rađanja, rasta i smrti. U okviru ciklusa radova inspirisanih odabranim floralnim formama, motivima iz prirode u okruženju, slobodnim komponovanjem pojedinačnih cvetova i detalja nastaju izmišljeni vrtovi. Bujne floralne predstave su svojevrsni pejzaži raspoloženja naglašenog krupnim kadrom. One nemaju naraciju i ne sadrže figuru – umnožavanjem i preplitanjem motiva stvaraju sopstveni biološki komos u kome potpuno nedostaju nebo, oblaci, zvezde, čovek... Spokojna kontemplacija prirode na slikama Marije Zdravković nameće oslobađajući osećaj harmonije iznad civilizacijske buke kojoj pripadamo i mir naspram kretanja modernog života,“ navodi u uvodnoj reči kataloga Zorica Atić, dipl. istoričarka umetnosti.

Marija Zdravković (1980) rođena je u Beogradu. Diplomirala je 2010. godine na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Slobodana Roksandića; trenutno je na doktorskim studijama slikarstva. Član je Udruženja Likovnih Umetnika Srbije (ULUS). Izlagala je samostalno u galerijima Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu, Beogradske Tvrđave, Kulturnog centra Novi Sad i Zavičajnog muzeja u Rumi. U periodu 2012-2014. saradnik je i asistent u performansima umetnice Liv Kristin Holmberg The LostHumanity i LesTenebre, Norveška, zatim 2014. učestvuje na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Cinema Vérité u Teheranu, Iran, i iste godine saradnik je u realizaciji dokumentarnog filma Significance of freedom. Godine 2016. boravi na rezidencionalnom programu GloArt, Lanaken. Živi i radi u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 23. januara 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text