Izložba "My delight on a shining night" Jamesa Bridlea u Rijeci

Izložba "My delight on a shining night" Jamesa Bridlea u Rijeci

Samostalna izložba "My delight on a shining night" uticajnog i nagrađivanog britanskog umetnika i publiciste Jamesa Bridlea, biće otvorena u četvrtak, 6. novembra u 20 časova u galerijskom prostoru riječke Filodrammatice (Korzo 28/1, Rijeka).
 

 

 

Izložbu organizuje Drugo more, i time nastavlja višegodišnju uspešnu saradnju sa ovim umetnikom.

Bridle je u Rijeci 2015. godine održao predavanje Živeti u elektromagnetnom spektru, s dva rada je učestvovao na izložbi Crna komora u okviru programa Moje, tvoje, naše 2016: Nadzor, gde je takođe održao predavanje Crna kutija, crna komora, a ove je godine bio kustos diskurzivnog programa festivala Moje, tvoje, naše i pripadajuće izložbe Transnacionalizmi u Malom salonu.


James Bridle u Filodrammatici, Fotografija: Tanja Kanazir


"My delight on a shining light" mu je prva samostalna izložba u Rijeci. Naziv izložbe je stih iz tradicionalne engleske narodne pesme The Lincolnshire Poacher (Lovokradica iz Lincolnshirea), koja opisuje užitak koji lovokradica oseća prilikom otimanja divljači bogatim zemljoposednicima. Uvodni taktovi pesme korišćeni su kao oznaka za početak svake poruke koju je emitovala brojevna radio stanica instalirana u RAF-ovoj vazduhoplovnoj bazi nedaleko od Akrotirija na Kipru, od sredine 1970-ih do 2008. godine, za koju se verovalo da je povezana sa špijunskim aktivnostima. 

Tokom Drugog svetskog rata, inženjeri koji su razvijali novu i strogo čuvanu tehnologiju radara ponekad bi na ekranima uočili tajanstvene oblike kako se u dugačkim nizovima kreću i premeštaju nebom. U nedostatku boljeg objašnjenja, te su fenomene nazvali „anđelima“. Ornitolozi koji su u radu koristili radar kako bi naučili više o prirodnom svetu, tek su kasnije uspeli da dokažu kako su te sene zapravo jata ptica.

„Prenosi su, naime, započinjali cikličkim ponavljanjima njene glavne teme, odsviranima na nekoj vrsti električnih orgulja ili sintetizatora, po čemu bi usledio monotoni ženski glas, očigledno ne prirodan već sintetizovan elektronskim metodama, koji je izgovarao promenjivi niz brojeva (npr. 3 – 1 – 7 – 9 – 5).“ (Vedran Stojanac, Brojevne radio stanice i projekat Conet, klfm.org)

U vojnoj bazi Akrotiri nalazi se jedna od najvećih vojnih radarskih stanica u Evropi i Bliskom Istoku, koja prikuplja obaveštajne podatke o Bliskom Istoku i Rusiji s poprilično velike udaljenosti. Akrotiri je takođe stanište ružičastog plamenca, koji se prilikom godišnjih migracija u velikim grupama kreće duž Mediterana.

James Bridle se u svom radu bavi načinima na koje politički i društveni stavovi oblikuju tehnologiju, i načinima na koje nove tehnologije povratno oblikuju naše razumevanje sveta. Izložba „My delight on a shining night“ povezuje istoriju nadzora i tajne komunikacije, podatke i vizuelnost, migracije i nacionalizam – kroz formu pripovedanja, video radove, štampe i baze podataka. Izloženi radovi preispituju odnose između kompjuterskog razmišljanja, podataka i nadzora s jedne, i ekologije i "prirodnog sveta" s druge strane.

James Bridle je publicista i umetnik koji istražuje istoriju tehnoloških predviđanja, kompjuterskog procesiranja i alternativnih modela razmišljanja o svetu. Njegove radove su naručivale mnogobrojne galerije i institucije širom sveta i interneta. Tekstove o književnosti, kulturi i tehnologiji objavljivao je u časopisima Wired, Domus, Cabinet, Atlantic, New Statesman, Guardian i Observer. Redovno gostuje na fakultetima, konferencijama i drugim događajima. U poslednjih nekoliko godina je čest gost i u Rijeci, gde je održao nekoliko predavanja, izložio par radova, i bio kustos izložbe "Transnacionalizmi" koja je u okviru ovogodišnjeg festivala "Moje, tvoje, naše" bila postavljena u Malom salonu. Njegov pojam „nove estetike“ kao istraživačkog projekta podstakao je raspravu i inspirisao mnoge umetničke i teorijske odgovore. Ove godine je objavljena njegova nova knjiga "New Dark Age" u kojoj se bavi tehnologijom, znanjem i krajem budućnosti.


James Bridle, Fotografija: Tanja Kanazir

 

Više o izložbi saznajte u priloženom tekstu, kao i na sajtu Drugog mora i na Facebook stranici događanja.

Izložba će biti otvorena do 21. decembra 2018. godine.

 

Program su podržali: Program Evropske komisije Kreativna Evropa, Zaklada Kultura nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu
Program je realizovan u okviru State Machines, saradničkog projekta Aksiome (SLO), Drugog mora (HR), Furtherfielda (UK), Institute of Networked Cultures (NL) i NeMe (CY).
Ovaj projekat je finansiran uz pomoć Evropske komisije. 
Program je realizovan u okviru programa Galerija DM.
Prostorima Palacha, Filodrammatice i Marganova upravlja Savez udruga Molekula.

 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text