Izložba "Oblik i prostor" u GIR-u

Izložba "Oblik i prostor" | GIR Store

Izložba "Oblik i prostor" biće otvorena 11. aprila u 19 časova u GIR-u (Trešnjinog cveta 5, Novi Beograd).

 

 

 

 

 

Učesnici izložbe su: Ana Vujović, Betonica, Blatobran, Bojan Krstić, Vladimir Zaharijević, Gorana Bačevac, Drvo Yew/Neda Krstić i Jelena Andabaka, Dunasab/ Dunja Sabljić, Ivona Petrović, Jovana Petković, Milija Čpajak, Milica Mila Ristić, Nadežda Kirćanski, Nikola Matović, Sinonim Dizajn, Stefan Stanković Perić.

Kako posmatrati skulpturu? Iz kog ugla? Koji oblik prepoznaješ? Kakva je forma? Kako izložene različite forme izgledaju zajedno? A kako odvojeno? U kom materijalu su izvedeni izloženi radovi? Kako oni komuniciraju sa izložbenim prostorom? U kakvom su odnosu posmatrač i umetničko delo?

Nakon preispitivanja apstraktnih i figurativnih formi, rađenih u različitim medijima i tehnikama, u okviru izložbe Forma, nastavlja se ciklus izložbi u GIR Storu, kojima se predstavlja mlada umetnička scena iz Srbije i regiona.

Oblik i prostor je naziv grupne izložbe, koja prikazuje preko trideset radova, umetnika mlađe generacije, a sa ciljem istraživanja međusobne komunikacije između samog umetničkog dela i GIR Stora, kao izložbenog prostora. Izložba je podeljena u nekoliko celina, u kojima se ambivalentnost u skulpturi, koju prate apstraktne forme i otvorenost za interpretaciju, ogleda kroz međusobnu komunikaciju radova, stvaranih u različitim tehnikama i materijalima.

Od figurativnih skulptura i evociranja neodadaističkih eksperimenata kod autorki Nadežde Kirćanski i Gorane Bačevac, do fluidnih apstaktnih formi koje se mogu videti u radovima Nikole Matovića, Vladimira Zaharijevića i drugih, pa sve do keramike kao specifične oblasti primenjene umetnosti čiji se predmeti mogu posmatrati skulpturalno ali i upotrebno. Ova grupna izložba pokušava dati odgovor na gore postavljena pitanja o prirodi skulpture i dati odgovor na koji način je treba posmatrati.
Forma izloženih radova je u jedinstvu-dihotomiji sa arhitektonskim projektom i izložbenim prostorom GIR-a i za cilj ima istraživanje, stvaranje, percepciju i granice prostora.

*Naziv grupne izložbe “Oblik i Prostor” predstavlja delimičnu pozajmicu naslova knjige “Oblik i vreme” koja se bavi strukturom i značenjem umetničkog dela kao i estetikom vajarstva, a delo je našeg poznatog slikara, likovnog kritičara, teoretičara i istoričara umetnosti Miodraga Protića.

Izložba će biti otvorena do 12. maja 2018. godine.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text