Izložba "Oko ose, oko osovine" Violete Labat Mitrušić u galeriji SULUV

Izložba "Oko ose, oko osovine" Violete Labat Mitrušić u galeriji SULUV

Izložba "Oko ose, oko osovine" autorke Violete Labat Mitrušić, biće otvorena u ponedeljak, 9. jula, u 20 časova, u Galeriji SULUV (Bulevar Mihajla Pupina 9) u Novom Sadu.


 

 

 


„Skulpture su nastale spajanjem više identičnih, namerno oblikovanih gvozdenih ploča. Kako je oblik ploča nastao sečenjem pomoću vodenog mlaza, time se postiglo da ploče imaju precizne, čiste i jasne konture.
Estetika konturne linije je naglašena paralelnim ponavljanjem i smicanjem pod malim uglom tako što se ploče rotiraju oko jedne ose. Precizno utvrđena tačka kroz koju se postavlja osa rotacije čini da svaka skulptura, čak i kad je sastavljena od istih elemenata, predstavlja drugačije i novo prostorno rešenje.  Slika oblikovane površine se pretvara u sliku mase koja postiže svoju formu, statiku i unutrašnju snagu. Pritom se dinamika linije, koju čini kontura metalne ploče pretvara u ritam kretanja mase u prostoru, što ukazuje na njihovu uslovljenost, i čvrstu povezanost.
Kretanje linija na površini skulpture i kretanje mase unutar nje je povezano silom centra, tj silom osovine. Takvo, osovinski uzrokovano kretanje u prostoru me asocira na zakonitost sveopšteg kretanja, bilo da se odnosi na  univerzum, prirodu, svet oko nas i društvo.“ Violeta Labat Mitrušić.

Violeta Labat Mitrušić je rođena u Beogradu 1953. godine. Postala je član ULUS-a 1982. a SULUV-a 1983. kada se isključuje iz ULUS-a. Postala je član UPIDIV-a 2000. godine. Bavi se vajarstvom i izradom vitraža u ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Dobitnica je sledećih nagrada: Otkupna nagrada SIZ-a kulture Srbije na izložbi Crtež i mala plastika, Beograd (1983) i Nagrada za skulpturu, 22. Novosadski salon (1984). Bila je rezident programa Cite Internationale des Arts, Pariz, Francuska (1990). Imala je više od dvadeset samostalnih izložbi u Srbiji i okruženju. Učestvovala je na više od četrdeset kolektivnih izložbi u Srbiji i okruženju.

Izložba će biti otvorena do 20. jula 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text