Izložba Ornament - znakovi i ukrasi na kućama Braničeva

Izložba Ornament - znakovi i ukrasi na kućama Braničeva

Izložba Ornament - znakovi i ukrasi na kućama Braničeva, autora Stanka Кostića, umetničkog fotografa, biće otvorena u četvrtak 11. aprila u 19 časova, u Etnografskom muzeju u Beogradu (Studentski trg 13).

Izložbu će otvoriti gospodin Dušan Milovanović, istoričar umetnosti.

 

Autor fotografijama želi da ukaže na kulturu graditeljstva i nasleđa ukrašavanja kuća sagrađenih između dva rata u Braničevskom kraju. Te kuće su u stanju propadanja,  sklone su urušavanju, a ponekad ih i sami vlasnici ruše. Nebriga društva čini da ovo graditeljsko nasleđe bespovratno nestaje.

Na fotografijama su prikazane kuće u celini, kao i pojedinačni znakovni ukrasi i ornamentalna dekoracija. Osim fotografija, na izložbi se mogu videti predmeti i dokumenti koji ukazuju na očekivanja tadašnjih investitora i majstora, a odnose se na gradnju i stil ovih kuća.

Želja je da se ovom izložbom ukaže na vrednost graditeljskog nasleđa i eventualnu zaštitu, gde je to moguće.

U okviru pratećeg programa izložbe 18. aprila u 13 časova biće održan razgovor na temu značaja graditeljskog nasleđa, u kome će učešće uzeti naučnici i drugi stručnjaci različitih profesija od muzeologa, arhitekata, istoričara umetnosti, arheologa...

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text