Izložba "Osuđenici" Vladimira Miljkovića u Kući kralja Petra I

Izložba "Osuđenici" Vladimira Miljkovića u Kući kralja Petra I

Samostalna izložba slika i crteža "Osuđenici" Vladimira Miljkovića, otvorena je od 18. do 28. februara u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40)!

 


 

 

 

Razmišljajući o tome šta je čovek, njegovim osobinama i osećanjima, kao i njegovoj neraskidivoj vezi sa vremenom, pored prikazivanja određenih događaja, ističu se sada već individualne situacije u kojima su čovek um i telo izloženi stresu, traumi, bolu. Kroz raličite okolnosti događaja koji su iza nas, imamo više primera kompleksnih nesvakidašnjih situacija u kojima sva čovekova nepredvidiva ćud dolazi do izražaja, bilo da je radnja smeštena u vreme rata ili mira. Kolika je tada odgovornost pred umetnikom, koji mora da bude svedok svoje epohe?

Tačka polazišta je prvenstveno lični stav i iskustvo, a zatim i ostvrt na živote i sudbine drugih ljudi koje je zabeležila istorija ili današnjica. Ideja je takođe da se naprave paralele između događaja iz različitih perioda ( vezanih uglavnom za prošli vek ) i onoga što se dešava u našem vremenu. Sličnost sa tim događajima ispred kojih smo nekoliko decenija ( nekad i vekova ) je poražavajuća. To nikako ne sme da bude samo puko cinično ruganje današnjem čoveku, već pre svega postavljanje jednog ogoromnog uzvičnika iznad svake, po ko zna koji put ponovljenje greške svih nas, kao čovečanstva.

Iz tog razloga, istorija u mom radu stoji kao polazna tačka ali i kao argument. Zbog toga, uspostavljam vezu između npr. Nirnberškog suđenja i sudinice kakav je bokserski ring ili trenutka kada osuđujući sebe, postajemo zatvorenici sopstvenog uma. Samim tim, posledice koje na pojedinca ostavlja današnje društvo su ankcioznost i depresija, na koje ove slike upozoravaju.

U takvom predstavljanju i analizi čoveka i čestim „ intervencijama „ na portretima, težim da prikažem ono što je i interijer čoveka. Zbog toga odlazim korak dalje u vizuelnom prikazu.

Radovi imaju cilj da podsete, svedoče, upozore i provociraju na dijalog.

Vladimir Miljković rođen je 1994. godine u Šapcu. Nakon završene Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, upisuje se na Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu 2013. godine, smer grafika i knjiga. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2017. godine. Master studije, završio je 2018. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Radomira Kneževića.
Vladimir Miljković je 2018. godine upisao doktorske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Učesnik je više grupnih izložbi. Izlagao je na XVIII Bijenalu studentskog crteža 2015. godine i na Bijenalu grafike 2016. godine, kao i na Festivalu studenata Univerziteta Umetnosti FESTUM 2015. i 2016. godine, izložbi „Portret” u galeriji Stambol Kapija 2015.godine, „Linoart” 2016.godine, izlozba UGA u art-holu zgrade “Politika” izlagao je i na EX YU jubilej- konkursku za grafiku 2016. Vladimir Miljković je dobitnik pohvale na konkursu za crtež fonadicje Vladimira Veličkovića u galeriji Haos za 2016-u godinu, a izlagao je i na međunarodnoj izlozbi minijatura 6x6 Rochester Contemporary Art Center New York, na kojem su njegove grafike izdvojene i objavljene na njihovom sajtu. U Šabačkom Narodnom Muzeju Vladimir izlaže na 61. Šabačkom Oktobarskom Salonu 2017. godine, kao i na 62. Šabačkom Oktobarskom Salonu 2018., a izlagao je i na NIŠ ART fondaciji u galeriji “Filip Moris” u Nišu i u Kući legata u Beogradu 2018. godine.Fotografije: Jelena Jeremić

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text