Izložba "Paradise Now" Ivane Tkalčić

Izložba "Paradise Now" Ivane Tkalčić

Izložba "Paradise Now" Ivane Tkalčić biće otvorena 14. marta u 19 časova u ISO -Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi - Škola primenjene umetnosti i dizajna (ŠPUD) (Trg Republike Hrvatske 11) u Zagrebu.

 

 

 

Nova izložba Ivane Tkalčić sastoji se od više prostornih instalacija koje obuhvataju video radove iz serije "New World" i printove na papiru i svili. U poslednjih godinu dana Tkalčić je učestvovala na rezidencijama u pet evropskih zemalja i većina njenih radova za "Paradise Now" nastala je na pojedinim rezidencijama.

Digitalna slika trpi u svom postojanju. Ako je posmatramo kao jedan od mnogih oblika energije, možemo verovati kako ona u želji za opstankom, jednom stvorena, ima mogućnost samoobjave u kontinuirano prisutnom putovanju u prostor/vreme dimenziji.

Prema Hito Steyerl, tendecija slabije slike apstrakciji, odnosno slika kao vizuelna ideja na njenom samom početku, ako je uopšte i uspemo dešifrovati, pokazaće nam ono retko, ono očigledno i ono neverovatno. Možda tu mogućnost možemo nazvati Rajem za digitalnu sliku.Ako da_?, pita se autoka, kako se, zbog dinamičnog razvoja novih tehnologija i medija, svakodnevno menja percepcija stvarnosti?

Živimo u svetu gde je sve više i više informacija, a sve manje i manje značenja. Vreme i prostor, drastično su zbijeni kroz tehnologiju. Sve je redukovano na bit-e informacija i simultano dostupno u bilo kom trenutku. Kao rezultat digitalizacije sve je ovde i sada, informacije o celom svetu su na internetu, udaljene samo za WiFi pristup.
Pojam stvarnog ostaje aktuelna tema mnogih debata u eri u kojoj internet, VR, AR,  cybertehnologija i bioetika izazivaju samu prirodu stvarnosti. Iz predgovora izložbe, Ivana Tkalčić i Bernarda Cesar.

Za vreme trajanja izložbe autorka će voditi radionicu za učenike Škole primenjene umetnosti i dizajna. Izložba će biti otvorena do 28. marta u radnom vremenu trajanja ISO-a.

Program ISO-a pomažu Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.
 

Ivana Tkalčić rođena je 1987. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Zagrebu i magistrirala ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Akademske godine 2015./2014. boravi na Akademiji likovnih umetnosti u Münchenu. Finalistkinja je Erste fragmenata u Galeriji Kranjčar i dobitnica nagrade Red Carpet Art i Rektorove nagrade. Ima realizovane brojne samostalne i grupne izložbe od kojih se izdvajaju samostalne: 2017. Error in Utopia v 0.2, Jan Arnold Gallery, Red Carpet, Museums Quartier, Beč; 2017. Error in Utopia v 0.1, Showroom Karlplatz, Red Carpet, Beč; 2016. Nepročitane knjige, Šira, Zagreb; i grupne: 2017. 4. bijenale slikarstva, HDLU, Zagreb; 2017. The Wrong New Digital Art Biennale- Homeostasis Lab, Sao Paulo, Brazil, 2017. Memories II, galerija Huong Ngo, Hanoi, Vijetnam; 2017. 5. Odessa Biennale savremene umetnosti, Muzej moderne i savremene umetnosti  Odessa, Odessa, Ukrajina; 2016. 25. slavonski biennale, Granice vidljivosti, Muzej likovnih umetnosti, Osijek; Gradski muzej Požega, Požega; 2016. Transform 2016: Transformation of image, Muzej savremene umetnosti, Zagreb; 2016. Young European Art, Red Carpet, Umetnički paviljon Juraj Šporer, Opatija, 2016. Erste fragmenti 12, Galerija Kranjčar, Zagreb; 2016. Proces inicijacije, Kulturflux, Pogon Jedinstvo, Zagreb. Godine 2017. učsetvovala je na projektima u umetničkim rezidencijama u Austriji, Belgiji, Grčkoj, Norveškoj i Poljskoj.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text