Izložba Petra Lubarde "Sa Pavlove strane" u Nacionalnoj galeriji

petar lubarda, nacionalna galerija

Svečano otvaranje izložbe Petra Lubarde "Sa Pavlove strane" biće održano u subotu, 20. maja u 19 časova, u Nacionalnoj galeriji (Dositejeva 1).

Izložbu će svečano otvoriti prof. Ješa Denegri i Petar Ćuković.

 

 

Obeležavanje jubileja 110. godina od rođenja Petra Lubarde, jednog od najvećih umetnika sa naših prostora, profesora i člana SANU i JAZU, dobitnika prestižnih međunarodnih i domaćih priznanja, obavezuje nas da sa ozbiljne vremenske distance sagledamo celoviti društveno politički okvir u kome je umetnikovo stvaralaštvo egzistiralo.

Pažnja u ovom istraživačkom radu posvećena je pitanju odnosa države prema kreiranju kulturne politike i prema svemu onome što su kulturne prilike “pretpostavljeno” trebale da znače i doprinesu razvoju nove posleratne F.N.R.J. Pitanjem kulturne politike, bio je zaokupljen sam vrh političke nomenklature, koji je određivao sve smernice društvenog kretanja. O značaju umetnosti raspravljalo se i na Kongresu KPJ  i to u trenucima kada  se  država u izgradnji, u polarizovanom svetu suprostavljenih blokova, suočavala sa mnogobrojnim medjunarodnim problemima.

Posebna pažnja ovog istraživačkog rada usmerena je na prvo učestvovanje jugoslovenskih umetnika, koje je selektovala Komisija Ministrastva za nauku i kulturu Vlade F.N.R.J. za 25. međunarodno Bijenale 1950. godine u Veneciji, nakon čega su se državni organi opredelili da Petar Lubarda i samostalno prezentuje jugoslovensku modernu umetnost na međunarodnim likovnim manifestacijama.

Ova studija fokusira se na deo umetničkog opusa koji je bio izložen na Venecijanskom bijenalu, a koji je odredio mesto Petra Lubarde u našoj modernoj umetnosti. Traganje za autetničnim likovnim izrazom, ispoljena u opusu na temu crnogorskog pejzaža, viđen i proviđen, sa Pavlove strane, ostavio je čitav serijal slika sa pogledom na Skadarsko jezero.

Radi otklanjanja svake moguće zabune oko naziva slike, koja je u centru ove studije, moramo da naglasimo da je slika “Panorama nel Montenegro“ izložena na Venecijanskom bijenalu pretrpela preimenovanje u “Pogled na Skadarsko jezero“  od strane Petra Čukovića autora teksta u katalogu, iz razloga što je Petar Lubarda kasnije u sve nazive, nastalih slika iz ovog serijala, inkorporirao Skadarsko jezero, dok će Prof. Jerko Denegri u svom tekstu zadržati prevod venecijanskog naziva, odnosno koristiti naziv  “Predeo iz Crne Gore “.

Petar-Lubarda-Pogled-na-Skadarsko-jezero1949
Petar Lubarda, Pogled na Skadarsko jezero,1949.g, ulje na platnu, 97 x 128 cm


"Na Bijenalu 1950, prema podacima u katalogu jugoslovenske selekcije, Lubarda izlaže 14 slika, među njima pet pod nazivom Panorama del Montenegro, jedna od kojih je i slika koja je povod ove rasprave. Slika prikazuje prepoznatljivi predeo Crne Gore, iz okoline Skadarskog jezera, rađena je pred konkretnim motivom ili pak po skicama potom razrađenim u ateljeu u tehnici ulja na platnu prema početnom motivu. Nastala je u vreme Lubardinog boravka na Cetinju gde 1946. stiže iz Beograda nakon što je – prema tvrdnji Petra Ćukovića – „usred relativno kratke epohe ideološkog puritanizma (1945-1950) kao navodni predstavnik ’formalističke škole’, zajedno sa Milom Milunovićem, sklonjen sa beogradske Likovne akademije i upućen na službu na Cetinje“.  Ali boravak u Crnoj Gori, osim zbog aktivnog učešća u obnovi domaćeg umetničkog života kao jednog od osnivača ULUCG-a, za Lubardu je posebno podsticajan zbog neposrednog suočenja sa čudesnom prirodom rodne mu sredine, što ga rasterećuje i definitivno odvaja od tipičnih predstava socijalističkog realizma (u slikama Vagonet i Žetva-vršidba, obe iz 1948). Sâm Lubarda će kasnije posvedočiti kako je ovaj prelazni period primene soc-realističke tematike, koju je prihvatio bez prinude i po iskrenom ubeđenju, bio za njegovo slikarstvo od koristi zato jer je time savladao zadatak „kompozicije velikog formata“, da bi ga tek direktni susret sa prirodom definitivno oslobodio bilo koje druge obaveze osim one da jedino šta želi jeste da „slika po vlastitoj volji“."

Iz teksta Ješe Denegrija

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text