Izložba "Pola veka u Manakovoj kući"

Izložba "Pola veka u Manakovoj kući"

Izložba "Pola veka u Manakovoj kući", biće otvorena u petak, 8. februara u 13 časova u Manakovoj kući (Gavrila Principa 5).

 

Ovom izložbom Etnografski muzej u Beogradu obeležava pedesetogodišljicu svog rada u ovom biseru starobalkanske arhitekture. 

 

 

Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića, koja se nalazi u Manakovoj kući, bila je osnovni razlog da se ovaj objekat i Crnilovićeva zbirka povere na čuvanje Etnografskom muzeju Beogradu i njegovim kustosima etnolozima.       

Izložba se otvara na dan rođenja Hristifora Crnilovića (Vlasotince, 1886-1963), slikara, profesora slikanja, etnografa amatera i kolekcionara narodnih rukotvorina i znanja. Crnilović je svoju zbirku poklonio gradu Beogradu sa željom da bude stalno prikazana pod nazivom Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića.

Grad je ovu zbirku, koju pored narodnih nošnji centralnog Balkana čine i  biblioteka, arhivska građa, negativi i fotografije, kao i Manakovu kuću u koju je zbirka smeštena, na upravljanje i čuvanje poverio Etnografskom muzeju u Beogradu.

Prva stalna izložba Narodne nošnje i nakit centralnobalkanskog područja XIX i u prvim decenijama XX veka  svečano je otvorena 17. novembra 1968. godine, a i dalje se čuva u Manakovoj kući u svom punom obimu i očuvanosti.

Od vremena kad se Etnografski muzej u nju uselio, Manakova kuća je postala  svojevrsni kulturni centar u kom se, u organizaciji kustosa Etnografskog muzeja, priređuje mnoštvo izložbi, raznovrsnih  događaja (promocije, predavanja) i zanatskih i kreativnih radionica.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text