Izložba Predmet (Case) Blaža Kovačevića u Porto Montenegru

Blažo Kovačević pre Beogradske izložbe, otvara izložbu u Porto Montenegru

Izložba Predmet (Case) Blaža Kovačevića, biće otvorena u ponedeljak 18. septembra u 20 časova u Zbirci pomorskog nasleđa u Porto Montenegru.

Umetnik, Blažo Kovačević je već najavio svoju izložbu u Beogradu - ''Prisiljeni'', koja će biti otvorena 16. oktobra u Nacionalnoj galeriji. Pre toga, 18. septembra, Blažo će se predstaviti izložbom ''Predmet'' u Porto Montenegru.

 

 

U pitanju je izložba konceptualnog projekta - specijalno odštampanih radova na polikarbonskoj foliji. Projekat ''Predmet'' istražuje simbolizam unutrašnjosti kofera, torbi, tašni i ranaca koji otkrivaju kompleksne estetske vrednosti intimnog i dragocenog, otkrivajući detalje karaktera onih koji ga nose. U njegovom radu susreću se kontradiktorni vizuelni elementi, korišćenje međusobno nekompatibilnih materijala, ideja, ponašanja i tehnologija.

Ironije vezane za otkrivanje i sakrivanje nalaze se u središtu interesovanja serija radova u povezanim izložbama koje u posljednjoj deceniji Blažo Kovačević sveobuhvatno naziva Probama. U ovim serijama umetnik ne samo da uspeva da umetne sebe u aerodromski pogon za inspekciju prtljaga, već direktno interveniše u mehanizmima koje ove tehnološke naprave procesuiraju klasifikujući ljude i stvari koje prolaze kroz njih dan za danom, sa izuzetnom efikasnošću.

Njegova glavna alatka predstavlja institucionalni rendgenski aparat. Najčešće, Probe
podrazumijevaju da umetnik provlači torbice, ruksake i akten-tašne kroz rendgenski
aparat, a zatim i štampu dobijenih slika na poluprovidnom polikarbonatnom supstratu.

On koristi razne jarko obojene tonere u kreiranju slika na supstratu, ali ostatak slike ostaje gotovo nepromjenjen.Blažo Kovačević rođen je 1973. godine u Podgorici, Crna Gora. Diplomirao je umetnost
na Univerzitetu Crne Gore 1997, i magistrirao slikarstvo na Pensilvanijskoj akademiji lepih umetnosti 2001. Kovačević je za svoj rad dobio niz priznanja, bio je često intervjuisan sa kritičkim osvrtima na njegov rad publikovanim u poznatim umetničkim medijima. Njegovi radovi su izlagani u Evropi i SAD u mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama. Trenutno je profesor umetnosti i dizajna na Državnom univerzitetu Njujorka u Binghamtonu.

Izložba će biti otvorena do 30. septembra 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text