Izložba "Preoblikovanje simbola" Sonje Jo

Izložba "Preoblikovanje simbola" Sonje Jo

Izložba "Preoblikovanje simbola" Sonje Jo, biće otvorena u ponedeljak, 20. avgusta u 20 časova u Galeriji SULUV (Bulevar Mihajla Pupina 9).

Izložba "Preoblikovanje simbola" je autorkina master diplomska izložba i predstavlja jedan od vidova saradnje Akademije umetnosti u Novom Sadu i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine. 

 

 

Instalacija koja se bavi istraživanjem simbola petokrake, njegovom istorijskom i savremenom pozicijom u našem društvu. Zadatak ovog rada jeste da istraži jedan ideološki simbol koji se menja u kontekstu vremena ali i odnosu na ličnu percepciju pojedinca.

Iako simbol prošle ideologije, petokraka je i dalje prisutna u vizuelnoj kulturi, da li inkorporirana u spomeničku skulpturu kao kulturno nasleđe ili kao sastavni deo vizuelne komunikacije koja se koristi u marketinške svrhe. Preoblikujući svoje značenje, opstaje u dijametralno drugačijim ideološkim uslovima.

Pitanja koja ovaj rad postavlja jesu kako se to preoblikovanje dogodilo i kako ono danas utiče na generacije, koje su rođene nakon socijalističkog uređenja naše države? Da li izmišljena nostalgija kod mladih počiva na vizuelnoj prisutnosti ovog simbola ili na estetskoj dopadljivosti i propagandi.

Ovaj rad objedinjuje jezik kapitalizma i spomeničku skulpturu komunizma, sve u clju dobijanja odgovora da li ideološko ubeđenje može da sadrži poštovanje prema svom opozitu.

Sonja Jo (Sremska Mitrovica, 1992.). Nakon završene srednje škole za Umetničke zanate, diplomirala je vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Borislava Šuputa. Trenutno je apsolvent master studijana AUNS, u klasi profesora Nikole Macure i saradnik u nastavi na smeru vajanje na AUNS. Aktivno izlaže od 2012. godine. U dosadašnjem radu bavi se društvenim interakcijama i pojmom kolektivnog sećanja.
 

Izložba će biti otvorena do 25. avgusta 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text