Izložba "Priroda i grad" Borisa Cvjetanovića

Izložba "Priroda i grad" Borisa Cvjetanovića

Izložba "Priroda i grad" Borisa Cvjetanovića biće otvorena 5. decembra u 19 časova u Galeriji Ateljeu DADO (Dvorski trg Cetinje).

Kustoskinja izložbe je Mirjana Dabović Pejović. Organizator izložbe je Narodni muzej Crne Gore.

 

 

 

Boris Cvjetanović rođen je 1953. u Zagrebu. Školovao se u Zagrebu na Školi primenjene umetnosti (Odsek vajarstva i industrijskog dizajna) i Pedagoškoj akademiji - likovni smer. Nakon školovanja radio je osam godina kao vajar restaurator u Restauratorskom zavodu Hrvatske. U tom razdoblju je počeo da se bav fotografijom, a od 1981. i da objavljuje fotografije u studentskim časopisima (“Studentskom listu”, “Poletu”). Godine 1984. napušta posao restauratora i profesionalno se bavi fotografijom u statusu slobodnog samostalnog umetnika. Od 1981. do danas ostvario je niz samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i u svetu. Objavljivao je fotografije u brojnim novinama i časopisima. Tokom 1987. i 1988. godine bio je urednik fotografije u SL-u. Nagrađivan je u Japanu na izložbi “-ism ’95: The 1st Tokyo International Photo-Biennale” nagradom Nikon Camera Co., a u Hrvatskoj 1997. Velikom nagradom na izložbi Hrvatska fotografija, i nagradom Homo volans. Predstavljao na pedesetom Venecijanskom biennalu Hrvatsku zajedno sa Anom Opalić. Godine 1996. objavio je knjigu fotografija “Prizori bez značaja”. Fotografije Borisa Cvjetanovića zastupljene su u knjizi “Echoes – Contemporary Art at the Age of  Endless Conclusions” Francesca Bonamija (The Monacelli Press, New York, 1996.). Njegove fotografije nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umetnosti u Zagrebu, Tokyo Metropolitan Museum of Photography, Muzeju moderne i savremene umetnosti u Rijeci, Galeriji umetnina Split, Zbirci Filip Trade – Lauba, Narodnom muzeju Zadar, Hrvatskom povijesnom muzeju, Galerije Dante Marino Cettina kao i privatnim zbirkama.

O Cvjetanovićevom radu, likovni kritičar, pisac i umetnik Boris Greiner između ostalog je zapisao:

PRIRODA I GRAD
Ili priroda u gradu. Iako bi, udaljujući objektiv nekoliko kilometara gore, bilo vidljivo da je prirode ipak znatno više i da je grad u prirodi. Moglo bi se čak reći da su priroda i grad ne neki način suprotstavljeni i da je temelj te suprotstavljenosti zapravo i razlog nastanka grada. Jer je načelo kojem je priroda u svojoj organici odgovorna (koje je gotovo pa i apsolutno jer iz njega i proizlazi ideja o savršenom skladu kojeg sve ostalo može tek nesavršeno oponašati) za grad opasno. Grad se, slijedeći svoje nekakvo načelo, iz prirode izdvaja i pripušta ju u sebe tek kontrolirano. Iako je ta kontrola manje ili više uspješna ipak je primjetno da priroda u gradu pomalo gubi svoje osnovne značajke i da se ponekad čak može doimati i neskladnom.
Cvjetanović se već dokazao kao pažljivi i pronicljivi proučavatelj grada. O tome svjedoči njegova opsežna i još uvijek otvorena serija fotografija 'Grad'.  Na tim se fotografijama, međutim, uopće ne pojavljuje čovjek kao ključni čimbenik grada, nego tek posljedice ili tragovi njegova postojanja i djelovanja. Te je tragove Cvjetanović do te mjere plastično uspio predstaviti da se stiče dojam kako grad kao glavni junak ne samo da ima svoj život nego da taj život teče gotovo usporedno sa životima njegovih stanovnika.

Izložba će biti otvorena do 31. decembra 2017. godine.

 

 


 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text