Izložba "Prostori Mete Hočevar" u Galeriji Kolektiv

Izložba "Prostori Mete Hočevar" u Galeriji Kolektiv

Galerija Kolektiv poziva na otvaranje izložbe Mete Hočevar pod nazivom "Prostori Mete Hočevar".

 

Izložba će biti otvorena u utorak, 29. maja u 20 časova u prostoru Galerije Kolektiv na adresi Karađorđeva 53 u Beogradu. 

Galerija Kolektiv, u saradnji sa Centrom za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju (SCEN), Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, predstavlja izložbu pod nazivom "Prostori Mete Hočevar".

Ovom izložbom biće predstavljen rad Mete Hočevar, arhitekte i scenografkinje iz Slovenije, autorke kultne knjige „Prostori igre“.

Izložba će obuhvatiti izbor realizovanih radova, mnogi od kojih su nagrađivani, tokom četrdeset godina karijere i rada ove umetnice, kako u regionu, u Ljubljani, Zagrebu, Skoplju, Beogradu, tako i u drugim državama evrope i sveta kao što su Austrija, Nemačka, Rusija, SAD, Grčka.

"Meta Hočevar je dobitnica četiri Sterijine nagrade, za predstave realizovane u četiri različita grada (Zenica, Skoplje, Ljubljana i Zagreb) i republike, u periodu između 1979. i 1984. Nije preterano reći da je Meta Hočevar izmenila jugoslovensku pozorišnu scenografiju. Po obrazovanju arhitekta, ona je ključnu pažnju posvetila ustanovljavanju, organizaciji i artikulaciji scenskog prostora, podrazumevajući, naravno, estetičnost i semantičnost kao osnovne umetničke planove. Ispražnjen, očišćen scenski prostor, određen sa nekoliko ključnih elemenata (platno kojim prekriva pozornicu u Krležinim Legendama ili denivelacija poda u Zlatnim cipelicama Smolea), pokrenuti prostorni planovi, koncentracija na nove materijale i scenska tehnička sredstva, način upotrebe svetla i čitav niz kreativnih postupaka koje je razvila Meta Hočevar, postali su i ostali tema scenografskih razmatranja i danas." - Radivoje Dinulović.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text