Izložba radova sa 20. Likovne kolonije Gradske opštine Grocka

XX Likovna kolonija GO Grocka

Izložba radova sa 20. Likovne kolonije Gradske opštine Grocka, biće otvorena 20. oktobra u 18 časova u Rančićevoj kući galeriji Centra za kulturu Grocka.

 

Prilikom otvaranja izložbe nastupiće učenici OMŠ „Nevena Popović“ u Grockoj.


 

Iz uvodne reči kataloga XX Likovne kolonije:

„Opština Grocka, čije je sedište istoimena stara varoš iz 16. veka, neguje brojne dragocenosti i lepote. Tragovi naseobina na teritoriji današnje opštine Grocka datiraju još s početka neolita, o čemu svedoči Arheološko nalazište „Belo brdo“ u Vinči, epicentar vinčanske kulture, a naseljavana je u kontinuitetu sve do savremenog doba. Od pradavnih vremena, povoljan položaj i prirodna blaga teritoriju Grocke učinili su nezaobilaznom stanicom na Rimskom i Carigradskom drumu, a putnici, vojske i narodi ostavljali su za sobom brojna svedočanstva - vrednu lokalnu, regionalnu i svetsku kulturnu baštinu.

Opština je svoja prirodna i spomenička blaga sačuvala i zadržala, pri čemu su bogatstva lokalne sredine 1967. godine bila podsticaj da se osnuje letnja manifestacija „Gročanske svečanosti“ koja će prikazati sve potencijale, snage i mogućnosti ovoga kraja. Likovna kolonija opštine Grocka je od 1997. godine tradicionalna umetnička smotra u okviru manifestacije.

Ovogodišnja jubilarna 20. Likovna kolonija Opštine je u saradnji sa Centrom za kulturu opštine Grocka ugostila grupu od četrnaest umetnika iz Srbije, različitih generacija i umetničkih senzibiliteta. Akademski primenjeni i likovni umetnici, učesnici petodnevne umetničke smotre opštine Grocka vreme su proveli s četkicom u ruci u ambijentu Rančićeve kuće i pred vidikovcima Grocke, ali i u druženju, izletima i upoznavanju sa zanimljivostima stare varoši kraj Dunava. Inspiraciju i motive pronalazili su u čarobnom okruženju panorama, široke reke i zaštićenih spomenika kulture po kojima je Grocka čuvena.

Akademski umetnici, među kojima su likovni i primenjeni stvaraoci, slikari, vajari, primenjeni grafičari, grafičari i nastavnici likovne kulture, ostavili su opštini Grocka brojne radove i svežinu svojih impresija.

Ovogodišnja postavka se sastoji od više desetina radova različitih formata i tehnika poput ulja i akrila na platnu, crteža u olovci, pastelu, kombinovanoj tehnici, grafike i drugo, koji prikazuju savremenu raznovrsnost pristupa karakterističnih za podstmodernu.
Likovnost radova i zastupljeni motivi su uspešan rezultat „dijaloga“ između umetnika, atmosfere tokom umetničke smotre i okruženja u kome su nastajala – letnje Grocke kraj Dunava kao izrazito inspiritivnog podsticaja iz vidljivog.

Učesnici jubilarne umetničke kolonije opštine Grocka organizovane u saradnji sa Centrom za kulturu su Vesna Cvetić, Milan Ranković, Nemanja Arsić, drPredrag Lojanica, Zoran Erić, Ivana Blečić Stefanović, mr Vesna Džakić, Mika Lovre, Slađana Pavlović, Milica Matović, Predrag Milošević, Nevena Marković, Jelena Pešić, mr Ljubinka Buba Đurđević.

Ovogodišnja kolonija je i u znaku saradnje i umetničke razmene sa Centrima za kulturu Gornji Milanovac i Smederevo,“ navodi istoričarka umetnosti Zorica Atić, selektor kolonije.


Jelena Pešić

 

Izložba će biti otvorena do 7. novembra 2017. godine.

 

Na naslovnoj: Vesna Cvetić

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text