Izložba "Realne utopije" Gordane Vrencoske u KC Grad

Izložba "Realne utopije" Gordane Vrencoske u KC Grad

Multimedijalna izložba umetničkih projekata "Realne utopije" Gordane Vrencoske, biće otvorena od 17. do 30. septembra u Kulturnom centru GRAD (Braće Krsmanović 4).

 

 

 

 

Izložba pod nazivom "Realne utopije" umetnice i dizajnerke iz Skoplja Gordane Vrenconske predstavlja tematsku kompilaciju pet različitih projekata autorke koji imaju interdisciplinarni, istraživački i konceptualni pristup, ali i veliku dozu kritike.

Projekti datiraju iz perioda 2001 – 2014. Izložba prikazuje proces istraživanja, ponuđene koncepte, komunikaciju sa nadležnim institucijama, medijumske prezentacije i reakcije šire publike, i na taj način obuhvata širi diskurs koji umetnost i dizajn imaju u današnjem društvenom životu.

S obzirom da živi i stvara u Makedoniji, Vrencoska nije izostavila pitanje spornog identiteta ove države i bavi se ovim problemom na projektu United under the Sun, čiji naslov referiše na zastavu ove zemlje. Pored toga projekti Equestrian lane i Skopje bave se problematikom ideoloških kulturnih politika i njihovom dominacijom javnim prostorima, dok projekat Soft Barrier analizira problem nemarnosti prema kulturnoj baštini, Kingdom for Everyone istražuje probleme nacionalnih identiteta, kosmopolitizma, multietničnosti razvijenih država na primeru Velike Britanije gde je Vrencoska masterirala studije dizajna na prestižnom Central Saint Martins' College for Art and Design.


Soft Barrier
 

Bila je stipendista britanske vlade, kao i dobitnik prestižnog granta za umetnike fondacije Pollock-Krasner iz Njujorka. Ove godine je regionalni dobitnik UK Alumni Entrepreneurial Award, koju dodeluje British Council London, za svoj doprinos u razvoju dizajna u Makedoniji. Radi kao profesor na Fakultetu za art i dizajn – EURM Skoplje.


Skopje

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text