Izložba Residuum II Adriana Klaje

Izložba Residuum II Adriana Klaje

Izložba "Residuum II" Adriana Klaje, biće otvorena u petak, 17. maja u 18 časova na novoj lokaciji galerije Laufer (Krunska 42), na Vračaru.

 

 

 

 


Adrian Klajo njegove pronađene elemente stavlja u takvu jezičku strukturu, u kontekst značenja, u kojem dobijaju potpuno novo značenje i namenu. Ovi objekti stvaraju nov kontekst, nov kvalitet slike i predmeta nakon što ih je umetnik smestio u višu konzistenciju jezika.

Oblike materija, od kojih je oduzeta njihova primarna funkcija, postavlja u sekundarnu ulogu, elemente čiji životni vek je izmerljiv, postavlja na pijedestal večnosti u klasičnom smislu reči. 

Ko bi pomislio, kakvu snagu ima na primer prizor nagomilanih smrznutih dunja, koliko toga nam govori o raspadanju, o uzaludnoj elementarnoj borbi, Jezičko stilističke veze njegovih dela su višesmerne, složene.

Na pojedine njegove radove je karakteristično novorealističko gomilanje predmeta – na primer u slučaju dunja i letva ograde -, dok u drugom slučaju njegova dela stoje blizu art povru (arte povera), poetici siromašne umetnosti.

Naročito se ističe karakteristika ovog poslednjeg: obično su predmetni elementi goli, sirovi, zanemaruju pregradaciju veštačke intervencije.

U krajnje vreme se na njih nataloži čađ, kao odraz tužne prošlosti. Korišćenje materijala je više minimalistički nego prekomerno. Sa manje se izražava više. Tekst Balint Sombati.

Adrian Klajo je rođen 1993. godine u Senti, Srbija. Apsolvent je Akademije umetnosti u Novom Sadu na Departmanu slikarstva u klasi Bosiljke Zirojević Lečić. U 2017. godini završio je kurs "Forma kao temelj" prof. Mark Van Yetter na letnjoj akademiji u Salzburgu.

Od 2014. godine aktivno je učestvovao na preko četrdeset izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Mađarska, Slovačka, Austrija). Član je FKSE (Studio mladih umetnika) u Budimpešti (Mađarska) i HidKorArt - (grupa mladih umetnika) u Novom Sadu. Dobitnik je nekoliko nagrada. Živi u Mađarskoj i Srbiji.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services