Izložba "ROBA" Jelene Marjanović

Izložba "ROBA" Jelene Marjanović

Izložba "ROBA" Jelene Marjanović biće otvorena u utorak, 13. februara u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograda (Makedonska 22/IV).
 

 

"Izložbu roba čini serija radova inspirisanih ulogom žene u tradicionalnom društvu.  Ona je ta koja u velikom broju slučaja vodi računa o potrebama jednog domaćinstva, obavlja naporan posao koji joj se podrazumeva. Ujedno, nameću joj se i razne druge uloge koje mora da ispuni ne bi li se uklopila. Neprestano joj se sugeriše kako treba da izgleda a šoping joj se nudi kao lek za smirenje, tako postaje izmanipulisana od strane kapitalističkog sistema koji zarađuje na velikom broju žena nezadovoljnih svojim izgledom.

Ispitujući mogućnosti objektivizacije koristim svakodnevne kućne obaveze kao što su pranje i peglanje garderobe, kao metod vizuelizacije. U tom procesu nestaje linija razgraničenja između ženskog tela i objekata. Dok dehumanizujem žensko telo namerno sakrivajući odlike njenog lica, postavljam pitanje: gde prestaje lični identitet i telo postaje samo objekat u službi određene funkcije i obrnuto.“ (Jelena Marjanović).


Jelena Marjanović, rođena je 1980. u Beogradu. Slikarsvo je diplomirala 2005. godine na Akademiji lepih umetnosti. Izlagala je na brojnim izložbama od čega pet puta samostalno. Dva puta je nagrađivana u oblasti stripa. Živi i radi u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 2. marta 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text