Izložba "Rukopisi" Biljane Stanković u galeriji Grafički kolektiv

news

Izložba "Rukopisi" - familija tipografskih pisama Biljane Stanković, biće otvorena u ponedeljak, 5. februara u 19 časova u galeriji Grafički kolektiv (Obilićev venac 27).
 

 

 

Fontovi inspirisani kaligrafijom deo su doktorskog rada na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, klasa profesorke Olivere Stojadinović. Svi elementi pisma, uključujući i brojeve, znakove interpunkcije, ukrase, inicijale, poseduju naglašen personalni umetnički izraz, a posebnu pažnju autorka posvećuje kreiranju pokretnih tipografskih slika putem animacije.

Oblikovano u ćiriličnoj i latiničnoj formi i razvijeno u više težina, pismo sadrži ukrasne elemente nastale dodavanjem stilskih alternativnih oblika i ligatura čime je postignuta autentičnost kaligrafskog pisanja. Majuskulno pismo izvedeno je sa svedenijim ukrasnim elementima, dok kod minuskulnog pisma dekorativni izlazni potezi promenljivog oblika i dužine stvaraju različite ritmove i efekat rukopisne bravure.

„Pisanje je proces koji se usavršava godinama, pri čemu pokreti ruke slede mentalna uputstva. Pored beleženja misli u obliku čitljivog teksta, kaligrafsko pisanje uključuje još i likovne komponente: potezi treba da budu ujednačeni i pod istim nagibom, slova pravilno razmaknuta, redovi ravni. Ali, to nije sve. Nema kaligrafije bez »ponekog veselog ukrasa« (qualche gagliardo trato), kao što je napisao renesansni majstor Taljente. Drugačije je slovo kada se nađe na početku reči, a drugačije kada je na kraju, dok detalji zavise od konteksta. Inicijal treba da bude svečanije opremljen nego obično veliko slovo koje se nalazi u tekstu.

Organizacija kaligrafske kompozicije podjednako je važna koliko i izgled pojedinih slova. Neki kaligrafi planiraju kompoziciju i ispisuju je nekoliko puta dok ne budu zadovoljni rasporedom elemenata i kvalitetom ispisa, a neki postižu željeni izgled već u prvom pokušaju. Kaligrafsko pisanje izvodi se brzo i energično, jer oklevanje kvari pravilnost poteza. Ruka, u sinhronizaciji sa okom, materijalizuje misao u umetničkoj formi.“
(iz teksta prof. Olivere Stojadinović)

Autorka prvi put samostalno izlaže u Beogradu.

Biljana Stanković (1974. Vranje) diplomirala 1997. na Fakultetu umetnosti u Prištini, odsek grafički dizajn, gde je i magistrirala 2004. iz oblasti Pismo sa tipografijom. Od 2014. je na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlaže od 2004. samostalno i na brojnim grupnim izložbama. Docent je na predmetima Pismo i Tipografija na Departmanu za primenjene umetnosti na Fakulteta umetnosti u Nišu. Bavi se projektivanjem tipografskih pisama i kaligrafijom. Autorka je tipografskih pisama Minea Script, Princip Sans, Alisa Script, Damastion i Serbona.

Izložba će biti otvorena do 17. februara 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text