Izložba (s)BUK - Studentsko bijenale umetnosti knjige

Izložba (s)BUK - Studentsko bijenale umetnosti knjige

Izložba (s)BUK - Studentsko bijenale umetnosti knjige, biće otvorena 8. novembra u 19 časova u Domu kulture "Studentski grad" (Bulevar Zorana Đinđića 179). 


 

 

 

Studentsko bijenale umetnosti knjige proizašlo je iz prethodne saradnje Doma kulture „Studentski grad“ i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu u cilju predstavljanja aktuelne produkcije umetnosti knjige koje nastaju na umetničkim Akademijama u Srbiji i inostranstvu.

Kako se pokazalo da je interesovanje za ovakve knjige u svetu danas veliko, a u želji da se stvori mreža fakulteta i akademija koji neguju ovu vrstu vizuelnog istraživanja i izražavanja osnovano je Međunarodno studentsko bijenale, koje bi približio i objasnilo ovaj medij, u isto vreme ga popularizujući.Projekat obuhvata izložbu, radionice, prezentacije, predavanja i publikaciju o umetnosti knjige koja predstavlja uzbudljivu oblast istraživanja i eksperimentisanja slikom, tekstom, fontovima, materijalima, načinom listanja i vrstama poveza.


Michalina Mosurek


Time se može saopštiti sadržaj koji nastaje u preseku različitih discipilina: grafike, slikarstva, skulpture, dizajna, fotografije, literature, stripa, primenjenog vajarstva, tipografije, kaligrafije, konceptualne umetnosti, ilustracije.


Katarzyna Schab
 

Izložbu će otvoriti red. prof. Daniela Fulgosi, dekan Fakulteta primenjenih umetnosti.

Autorke projekta: Maida Gruden (DKSG) i Olivera Batajić Sretenović (FPU)

Pomoć u realizaciji: Danica Bojić (FPU)


Tamara PešićPrateći program BUKirajte vikend, Galerija i Donji hol:

Subota, 10. novembar

12.00, Galerija
Staromodni papir / predavanje
O staromodnom papiru i svom iskustvu u pravljenju papira, pričaće sa vama Snežana Nena Skoko, saradnica na radionici ručne izrade papira na Fakultetu primenjenih umetnosti.

13.00 - 19.00, Donji hol
Sito BUKa, štampanje korica knjiga tehnikom sito-štampe / radionica

Učesnici će imati priliku da realizuju omote za sveske, koji će 17. novembra biti povezani na radionici koju će voditi Lenard Mand. Polaznici će biti upoznati sa eksperimentalnim tehnikama sito-štampe bez korišćenja hemijskog fotosenzitivnog procesa.

Radionicu vodi: Žoana Markade-Mot (JohannaMarcade-Mot) grafička dizajnerka i sito-štamparka iz Francuske. Diplomirala je na smeru Vizuelna komunikacija na Akademiji lepih umetnosti u Sent-Etjenu. Već 11 godina živi i radi u Srbiji. Deo je kolektiva Matrijaršija i jedna od osnivača festivala nesvrstanog stripa Novo Doba. Radi kao saradnica za sito-štampu na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Nedelja, 11. novembar

12.00, Galerija
Studenti predstavljaju / prezentacije
Tradicija oblikovanja bibliofilskih izdanja na Fakultetu primenjenih umetnosti stara je već skoro 60 godina. S druge strane, knjige umetnika, na istom fakultetu postale su zadatak i izazov za studente. Koje su razlike između ove dve vrste knjige i kako se one osmišljavaju i realizuju predstaviće nam studenti kroz primere svojih projekata.

13.00 - 19.00, Donji hol
Sito BUKa, štampanje korica knjiga tehnikom sito-štampe / radionica
Polaznici će otkriti klasičnu tehniku štampanja korica knjiga sa razvijanjem emulzije.

Radionicu vodi: Žoana Markade-Mot

Subota, 17. novembar

12.00, Galerija
O povezu knjiga: Svrha, estetika, istorijat i vrste poveza / predavanje

Govori: Aleksandar Ćeklić, primenjeni umetnik, istraživač i autor stručno-naučnih tekstova iz oblasti istorije poveza knjiga. Saradnik je na radionici umetničkog poveza knjiga na Fakultetu primenjenih umetnosti.

13.00 - 19.00, Donji hol
Estonski povezano, radionica ručnog poveza knjiga / radionica
Radionicu vodi: Lenard Mand (Lennart Mand), šef odeljenja za Dizajn i povez knjiga, fakulteta za dizajn u Talinu (Estonija)


Marica Bucek
 

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će biti otvorena do 20. novembra 2018. godine.

Radno vreme Galerije: svakog  dana osim nedelje od 17.00 – 21.00

Ulaz je slobodan!
 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text