Izložba Seme / Seed ili Sejanje / Seeding Tatjane Koraksić

Izložba Seme / Seed ili Sejanje / Seeding Tatjane Koraksić

Izložba Seme / Seed ili Sejanje / Seeding Tatjane Koraksić, biće otvorena u utorak 15. maja u 19 časova u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA (Fakultet likovnih umetnosti, Pariska 16).


 

 

 

Serijom grafika pod nazivom Seme / Seed ili Sejanje / Seeding, umetnica razmatra i predstavlja navedene procesa vizuelnim sredstvima, kojima na stilizovan način odražava dinamiku, interakcije i cikluse koji se odvijaju u prirodi.

Tatjana Koraksić ističe da nije neobično što se jedan od procesa softverskih programa za deljenje fajlova i sadržaja upravo naziva seeding (u prevodu sejanje). Grafike su izvedene kombinovanjem dve tehnike, koje su i same metafora prirode – manuelna štampa linoreza, i metafora tehnoloških inovacija – digitalna štama; čime je zaokružena vizuelna interpretacija dragocenog preplitanja tehnologije i prirode.Izložba Tatjane Koraksić obuhvata četrnaest grafika izvedenih u kombinaciji digitalne štampe i linoreza. Svi radovi su identičnog, izduženog formata, tako da gledajući ih pojedinačno imamo utisak da vidimo isečak veće slikovne ili događajne celine. Međutim, kada grafike posmatramo u kontinuitetu i pratimo ritam celog ciklusa dobijamo doživljaj povezanosti radova koji bi se lako mogli preneti u medij animiranog filma. U tom smislu, pokret na grafičkim radovima, predstavljenim na izložbi Tatjane Koraksić, izražen vizuelnim sredstvima ima esencijalnu važnost u okviru serije grafika pod nazivom Seme / Seed ili Sejanje / Seeding. Ma koliko da je likovni jezik kojim se umetnica služi stilizovan, sveden na nekoliko boja i prepoznatljiv dijapazon grafičkih elemenata, ona uspeva da kreira dinamične kompozicije čiji delovi, poput semena koje nosi vetar, suptilno izlaze izvan okvira grafičkog otiska.

Kombinacija digitalne i analogne tehnike u izvedbi radova kao i naziv izložbe ukazuju na dvojnost koja je svojstvena našem vremenu prelaska iz jedne u drugu paradigmu, vremenu različitih suživota aktuelnog i virtuelnog, prirode i tehnologije. Ova serija grafika, upravo želi da dotakne pitanje odnosa prirode i tehnologije, načine na koje tehnološke inovacije pojmovno preuzimaju modele iz prirode. Tako da nije neobično što se jedan od procesa softverskih programa za deljenje fajlova i sadražaja na internetu upravo zove seeding (u prevodu sejanje). Novi načini komunikacije svojstveni digitalnoj paradigmi i razvoju tehnologije omogućili su gotovo trenutno deljenje znanja, rasejavanje ideja, širenje informacija i koncepata kroz razmenu. Deljenjem znanja, ruše se granice koje su u realnosti sve opipljivije, kao posledice globalnih restriktivnih regulativa, i nasuprot njima uspostavljaju se tokovi kojima se simboli, vrednosti, značenja i iskustva fluidno kreću. Otuda je u ovim grafikama vidljiv vizuelni tok i fluidnost koji prevazilaze granice striktno definisanih površina, pokret koji je svojstven prirodnim ekosistemima sačinjenim od zemlje, vode, vazduha, vegetacije...koji se mogu asocijativno prepoznati na grafikama Tatjane Koraksić. U grafičkim delima na  izložbi Seme / Seed ili Sejanje / Seeding možemo uživati intuitivno prateći njihov na prvi pogled apstraktni vizuelni sadržaj, ali oni u našoj percepciji otiskuju matricu koja seje raznovrsno pojmovno iskustvo. Kataloški tekst autorke Maide Gruden.

Tatjana Koraksić rođena je 1963. godine u Zemunu. Na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek grafičke komunikacije, diplomirala je 1986. godine. Bavila se grafikom, animacijom i grafičkim dizajnom u Beogradu, Lisabonu i Los Anđelesu. Po povratku u Beograd, 2010. godine ima redovnu izlagačku aktivnost u zemlji i inostranstvu. Dobitnica je više nagrada za slikarstvo i grafiku. Članica je ULUPUDS-a i ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 29. maja 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text