Izložba skulptura i projekata Dušana Džamonje u Arte galeriji

Izložba skulptura i projekata Dušana Džamonje u Arte galeriji

Beogradska Arte galerija nastavlja izlagačku sezonu izložbom "Džamonja - skulpture i projekti". Otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak 25. oktobar u 18:30 h, u Arte galeriji na Andrićevom vencu br. 12.

 

 

 

Tom prilikom će biti promovisan dvojezični katalog, u izdanju Arte Media d.o.o. Jelena Lazarević, istoričarka umetnosti, je autor teksta kataloga. 

Postavka izložbe će prikazati međusobnu povezanost Džamonjinih vajarskih i arhitektonskih rešenja.

Izložba je deo je zajedničkog projekta beogradske galerije Arte i ciriške galerije Thalberg u čijem je izložbenom salonu tokom jeseni 2017. godine upriličena izložba skulptura i crteža Dušana Džamonje. Izložbu u Cirihu treba sagledati u svetlu volje da se umetnost ovdašnjih umetnika značajnih za jugoslovensku istoriju umetnosti promoviše na svetskom nivou i da joj se osigura pozicija koju zaslužuje. Treba pozdraviti ogroman napor umetnikove porodice da promoviše vanvremensku umetničku zaostavštinu ovog istaknutog stvaraoca i vizionara. Namera organizatora ovog projekta je da beogradskoj likovnoj publici približi stvaralaštvo jedne od najvećih umetničkih ličnosti novije lokalne istorije. 

Izložba je podeljena na dve celine: skulpture i projekte - mobilne skulpture manjih dimenzija i projekte prezentovane uz pomoć uobičajenih metoda koje koriste arhitekte - makete, planovi i štampane prezentacije 3D rešenja. Ideja kustosa bila je da se uoči kolika je međusobna povezanost Džamonjinih vajarskih i arhitektonskih rešenja, odnosno da se pokaže na koji način su dominantni krivi, sferični, ovalni, uglasti oblici zastupljeni u skulpturi transponovani na zdanja velikih razmera. Izloženi radovi svedoče o neodvojivosti arhitektonskih rešenja i skulpture. Skulpture manjeg formata čije je estetske kvalitete Džamonja razvio do majstorstva uistinu su pravi kolekcionarski izuzeci. Ova ostvarenja “kućne plastike” poseduju istu snagu koju imaju “skulpture” džinovskog formata (spomenici i zgrade) na otvorenom. Isti je odnos skulptura i radova na papiru koji su mnogo puta skupa izlagani. Postoji neraskidiva veza između ovih medijuma koja su za Džamonju jednako važna kao sredstva istraživanja kreativnosti.

U projektima profane i sakralne arhitekture, kao i u spomeničkoj arhitekturi, Džamonjin stvaralački postupak je samo naoko jednostavan. U stvari se radi o dosta složenom i duboko promišljenom procesu koji apstraktnu arhitekturu karakterističnog izraza kreira ponavljanjem, deformacijom i rotacijom jednostavnih geometrijskih oblika poput lopte, diska, prizme i njihovih segmenata. Ovo će naročito doći do izražaja u zrelim projektima velelepnog islamskog centra u Rijeci, zagrebačkog aerodroma, industrijskih skladišta u riječkom zaleđu, kao i u projektu za vilu Montero u Istri, koji su listom prezentovani na izložbi ARTE galerije.

Više o izložbi možete pogledati na ovom linku.

Izložba će biti otvorena do 1. decembra 2018. godine. Radno vreme galerije: radnim danima 10-18 h, subotom 10-15 h.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text