Izložba "Skulpture i reljefi 1960-2012" Koste Bogdanovića

Izložba skulptura i reljefa Koste Bogdanovića

Izložba "Skulpture i reljefi 1960-2012" Koste Bogdanovića, biće otvorena 14. novembra u 19 časova u Galeriji 212 (Vlajkovićeva 25).

 

 

 

U Galeriji 212, u znak sećanja na vajara, istoričara umetnosti i teoretičara vizuelne kulture Kostu Bogdanovića (1930-2012), biće predstavljen deo radova iz njegovog bogatog opusa u izboru magistra istorije umetnosti Marka Bogdanovića.

Izložba skulptura i reljefa nastalih u periodu od 1960. do 2012. godine pruža uvid u put umetničkog razvoja, kroz odnos prema omiljenom materijalu-drvetu u potrazi za kategorijama lepo i uzvišeno u skulpturalnoj formi, autora jedinstvene estetike i umetničkog izraza koji je svojim celokupnim delovanjem značajno obeležio našu umetničku scenu XX i početka XXI veka.

Radovi na ovoj izložbi predstavljaju pet decenija umetničkog razvoja kao i odnos umetnika prema materijalu. Traganje za sopstvenim izrazom počinje još u ranim radovima, dok je originalnost izraza čitljiva u formama zrelog perioda njegovog stvaralaštva.

Drvo postaje medijum kroz koji progovaraju davno zaboravljena ljudska iskustva i principi, kao i teme preuzete iz istorije umetnosti čiji nazivi poput Vizanteme, Forma islamika, Forma japanika ili Forma arhitektonika označavaju cikluse inspirisane umetnošću određenih civilizacija ili samom arhitekturom.
Odnos prema plavoj boji, koja je u Kostinom sistemu neraskidivo povezana sa odrednicama “tiho” i “uzvišeno”, proizilazi iz vizantijskog estetskog principa. Iz kataloga, mr Marko Bogdanović, istoričar umetnosti.

Kosta Bogdanović je rođen 1930. godine u Osijeku kod Sarajeva. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1962. godine, na Odeljenju za istoriju umetnosti. Vajarstvo je učio u ateljeu Sretena Stojanovića u Beogradu od 1958. do 1961. godine.
Bio je član AICA-e (Međunarodnog udruženja likovnih kritičara), ULUS-a (Udruženja likovnih umetnika Srbije) i ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije). Radio je u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu od 1967. do 1994. godine kao kustos, muzejski savetnik i direktor (1985-1987).
Bio je profesor na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu, na Akademiji umetnosti u Banja Luci, na postdiplomskim studijama na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na postdiplomskim studijama na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu i na doktorskim studijama pri Rektoratu Univerziteta umetnosti u Beogradu. Osnovao je Centar za vizuelnu kulturu i informacije u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1974. godine.
Ustanovio je predmet Vizuelna kultura, koji je prvi put uveo na Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu 1982. Postavio je i temelje predmeta Teorija vizuelne kulture, koji je prvi put uveden na postdiplomskim studijama Akademije umetnosti u Novom Sadu 1992. Izlagao je na više od četrdeset samostalnih i nekoliko stotina grupnih izložbi u zemlji i inostanstvu: Beograd, Niš, Novi Sad, Kruševac, Zrenjanin, Loznica, Podgorica, Bar, Nikšić, Sarajevo, Skoplje, Zagreb, Zadar, Ljubljana, Beč, Grac, Varšava, Prag, Moskva, Olbani, itd. Realizovao je brojne skulpture u javnom prostoru: Šabac, Split, Zenica, Kikinda, Apatin, Beograd, itd. Dobitnik je mnogih domaćih i internacionalnih nagrada, među kojima se ističu: Srebrna plaketa i specijalna diploma grada Varšave i Udruženja likovnih umetnika Poljske, Varšava, 1968; Zlatni beočug, Beograd, 1974; Politikina nagrada, Beograd, 1993, Nagrada ULUPUDS-a za životno delo, Beograd, 1998; Nagrada grada Beograda za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije za 2009. godinu, Beograd, 2010; Gran pri na 11. Međunarodnom bijenalu umetnosti minijature, Gornji Milanovac, 2012. godine. Dela mu se nalaze u značajnim muzejskim zbirkama i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.
Autor je više od deset knjiga iz oblasti vizuelne kulture, istorije i teorije umetnosti. Preminuo je 2012. godine u Beogradu.

Izložba je realizovana pod pokrivetljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba će biti otvorena do 28. novembra 2017. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text