Izložba slika "Registar" Željka Vitorovića

Izložba slika "Registar" Željka Vitorovića

Samostalna izložba slika, ulja na platnu velikih formata pod nazivom "Registar", umetnika mlađe generacije Željka Vitorovića biće otvorena 11. septembra u 19 časova u Galeriji SULUJ (Terazije 26 / II sprat).

 

 

“Ulja na platnima Željka Vitorovića predstavljaju ogledalo 21. veka: u njima se naslućuju reklame za proizvode za koje nismo sigurni šta bi mogli biti, trejleri za sumorne filmove postkomunističkog ambijenta, potrage za drugima i samim sobom i, uopšte, mestom čoveka u tom i takvom svetu. Većina radova iz “Registra” slikana je hiperrealistično ili pre fotorealistično (figure na njima su ukočene, sleđene između dva pokreta), dok su neki od njih osetno ekspresivniji, gotovo agresivnih poteza, koji ispod upeglane turobne stvarnosti očitavaju bes i krik pojedinca za drugim i boljim životom.”

Iz teksta za katalog, koji je napisao Željko Obrenović.


Inženjer, ulje na platnu, 85x120cm
 

U seriji slika “Registar” bavim se  figurativnim predstavama, koje direktno ili indirektno referišu na čovekovo socijalno okruženje, oslanjajući se na različite slikarske pravce, od realizma i ekspresionizma do nadrealizma. Česte teme moje umetnosti su otuđenje, traganje i egzistencija. Figure smeštam u razrušene postindustrijske prostore, u kojima one kao da lutaju bez jasnog cilja i namere. Željko Vitorović

Ciklus, pod nazivom REGISTAR traga za novim vidom žanr slikarstva čiji je koren u svakodnevnom. Stoga, realističnost njegovog iskaza pogađa oštro i kritički...

Željko Vitorović rođen je 1983. godine u Valjevu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine. Specijalističke studije na Atinskoj školi lepih umetnosti u Grčkoj završio je 2012. godine. Do sada je izlagao na dve samostalne i velikom broju grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Član je ULUS-a. Učestvovao je na projektu Glo’art centra u Belgiji, 2015. godine. Bavi se i dizajnom – grafičkim i scenskim. Idejni je tvorac većeg broja projekata vezanih za likovnu edukaciju.
 

Izložba će biti otvorena do 23. septembra 2017. godine.ž

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text