Izložba "Snaga duboke štampe" u galeriji Centra za grafiku

Izložba "Snaga duboke štampe" u galeriji Centra za grafiku

Izložba grafika "Snaga duboke štampe", biće otvorena 15. marta u 19 časova u galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA (FLU, Pariska 16).

 

 

 

 

Nastavljajući svoju akademsku saradnju sa visokoškolskim umetničkim institucijama iz Republike Poljske, Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu u izložbenom prostoru Centra za grafiku predstaviće grafike profesora sa Akademije likovnih umetnosti u Gdanjsku - Dominjika Vlodareka i Kamila Kocureka.

Izložba pod nazivom ,,Snaga duboke štampe“ obuhvata grafike izvedene u tehnici duboke štampe na papirima velikog formata. Bez obzira na različita iskustva i poreklo, grafike Dominjika Vlodareka i Kamila Kocureka međusobno se dopunjuju. Reč je o umetnicima u usponu koji su svojim specifičnim stilom graditelji savremenih trendencija na poljskoj grafičkoj sceni.

Tekstovi iz kataloga:

Kamil Kocurek

Moji radovi predstavljaju materijalizaciju zamišljenog koncepta u okviru kog spajam borbu i stečena iskustva sa dubokom štampom, a zasnovani su na ciklusu koji se bavi fenomenom rata i medija.
Predistorija mojih grafika i koncept koji stoji iza njih rezultat su mojih interesovanja. Inspirišu me vesti i svet medija, ali ih ja prerađujem na sopstveni način. Kako smo suočeni s globalnom terorističkom pretnjom, ratom i sukobima, želim da se bavim temama koje smatram važnim. Stvaram poseban prostor, u okviru koga mogu da izrazim svoje strahove, fascinacije i interesovanja, a zatim da time isprovociram i odredim oblik mog vizuelnog odgovora. Mojim radovima želim da artikulišem problem identifikovanja rata sa igrom, čime se stvara iluzija izolacije od opasne stvarnosti. Forma mojih radova odnosi se na fenomen ne-stvarnosti koji određuje rat, metaforičko bojište, simulirani prostor koji je smešten u sadašnji trenutak. Svedeni stil koji koristim potiče od inspiracije potrebne za stvaranje digitalne slike i njene kompozicije, modularnih sistema, iluzije dubine i mesta koja se nalaze u fluidnom i otvorenom prostoru. Primenom posebne perspektive i prevazilaženjem činjenice da je delo stvoreno na listu papira stvara se utisak, tipičan za multimedijane aktivnosti i njihove neograničene mogućnosti u stvaranju slike.

Dominjik Vlodarek

U svom umetničkom istraživanju uglavnom koristim tehnike duboke štampe, poput akvatinte, bakropisa, graviranja i suve igle, kao i karborundum grafičke tehnike, koja igra veoma važnu ulogu u procesu stvaranja grafika velikog formata. Karborundum tehnika je zasnovana na slikanju po površini metalne ploče sa slojevima mešavine karborundum zrna i gipsanog akrilika. Na ovaj način, dodatni sivi tonovi i elementi reljefne teksture mogu biti dobijeni u grafici, na isti način kao da su nastali dugotrajnim procesom graviranja na metalnoj ploči azotnom kiselinom. Mogućnost stvaranja bogate grafičke strukture razvijanjem i konkavnih i blago konveksnih oblika na metalnoj ploči je osnova za grafike koje su inspirisane pejzažom.

Mesto na kome živim veoma mi je važno, jer je to početna tačka za sve kreativne procese. Želim da prikažem mesta u gradu, pored kojih ljudi svakodnevno prolaze, a da ih ni ne primećuju iz drugog ugla. U radovima koje sam nedavno završio, pokušao sam da se bavim istorijskim aspektom nekih važnih mesta u Gdanjsku, u kome živim poslednjih sedam godina. Pre toga, živeo sam osam godina u Helsinkiju, gde sam napravio nekoliko „site-specific” grafičkih instalacija. Prazni okviri reklamnih bilborda ili izlozi galerija savršena su mesta za ovu vrstu aktivnosti. 

Kamil Kocurek, rođen 1990. u Tičiju u Poljskoj. Završio je Srednju umetničku školu u Katovicama 2010. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Katovicama. Dobio je diplomu u studiju za duboku štampu profesora Jana Smatoloha 2015. godine, a takođe je dobio medalju i počasno zvanje. Posle diplomiranja, počeo je da radi na Fakultetu grafike na Akademiji likovnih umetnosti u Gdanjsku. Trenutno radi na predmetu Osnovi grafike u studiju profesorke Magdalene Hanis Stefanjske. Dobitnik je 15 međunarodnih priznanja.

Dominjik Vlodarek rođen 1976. u Lođu u Poljskoj. Živi i radi u Gdanjsku. Diplomirao je na odeljenju za vizuelno obrazovanje Streminski akademije likovnih umetnosti u Lođu (završio master studije 2002) i na odeljenju za grafiku Finske akademije likovnih umetnosti u Helsinkiju (završio master studije 2010). Tokom 2007. i 2008. godine studirao je na Visokoj nacionalnoj školi za likovne umetnosti (Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts) u Parizu. Realizovao je osam samostalnih izložbi u Finskoj i pet u Poljskoj. Učestvovao je na brojnim grupnim izložbama u Poljskoj, Finskoj, Estoniji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Holandiji, Belgiji, Belorusiji, Kini i Japanu. Član je Udruženja umetnika Poljske, Sindikata grafičara Finske i Udruženja umetnika Helsinkija. Godine 2019. dobio je nagradu Rektora akademije likovnih umetnosti na Bijenalu umetnosti u Gdanjsku, koje se održava u Gradskoj galeriji i prvu nagradu u kategoriji grafike i crteža na Pomeranijskom umetničkom trijenalu u Nacionalnoj galeriji u Sopotu u Poljskoj. Od novembra 2012. radi kao profesor na predmetu Duboka štampa na odeljenju za grafiku na Akademiji likovnih umetnosti u Gdanjsku. Završio je doktorat u oblasti likovnih umetnosti 2018.

Izložba je otvorena do 30. marta 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text