Izložba "Srce tame" Katarine Petrović u U10

Izložba "Heart of Darkness" Katarine Petrović u U10

Samostalna izložba "Srce tame" (Heart of Darkness) Katarine Petrović, biće otvorena u subotu, 8. decembra u 19 časova, u Umetničkom prostoru U10 (Kosovke devojke 3).

 

 

 

Ulazite u sobu sa eksperimentima. Svaki od predmeta i instalacija ove postavke nateraće Vas da zastanete i da se zapitate. Prateći hronologiju Katarinine misli, izložba "Srce tame" fokusira se na nedokučive aspekte naše realnosti, početak i kretanje, prisustvo i odsustvo. Stvarajući empirijske i naučne informacije, a vođena intuitivnim uvidima, umetnica zamišlja i upućuje nas na razmišljanje o pitanju procesualnosti, pre svega u kontekstu kreacije značenja i formi.

Njeno istraživanje započinje algoritamski generisanom knjigom "Lexicon Liber Novus", u kojoj jedan stih Horhe Luisa Borhesa služi kao početna jedinica za beskrajan niz rečničkih definicija. Knjiga od 4.000 strana, objašnjava sve reči stiha, sve reči u objašnjenjima, sve reči u tim objašnjenjima i tako dalje - stvarajući tako bazu reči i njihovih brojeva. U radu "Cosmologicus", Katarina koristi ovu bazu podataka i antenu napravljenu u Evropskoj svemirskoj agenciji za prevođenje radio signala planete Jupiter u semantički tok. Tekstualni zapis vibracija nečujnih ljudskom uhu, biće generisan tokom trajanja izložbe, a prethodno zabeleženih 16.000 pesama biće prikazan u tomu od 32 generativne knjige.


Lexicon Liber Novus (2016), My Practice My Politics exhibition at Stroom Den Haag 
(2018). Photo: Medina Rešić, by curtesy of Stroom Den Haag
 

Ispitujući pojam kosmogonije i postanka, Katarinin najnoviji rad "Origin", istražuje svojstva zvuka u vakumu. U ovom radu, zvuk se produkuje i reprodukuje kroz beskrajni niz refleksija između mikrofona i zvučnika (akustički feedback loop) ugrađenih u staklenu sferu. Periodičnim vakumiranjem komore, Katarina posmatra ponašanje zvuka i frekvencija, beležeći nalaze za dalja istraživanja. Ovaj rad trenutno je u fazi istraživanja.

Generisanje značenja i davanje reda stvarima, u suštini je svakog kreativnog procesa, umetničkog i naučnog. Katarinina začuđenost i entuzijazam za interdisciplinarno istraživanje otvara nove perspektive u razumevanju ne samo umetničkih i naučnih koncepata, već pre svega filozofskih. Wunderkammer eksperimenata, ova izložba svedoči o značaju umetničkih perspektiva u stvaranju jednog novog zajedničkog razumevanja prirode i našeg odnosa prema njoj.

Realizaciju ove izložbe u mnogome su pomogli: Jan Kejs van Kampen, Mirko Lazović, Edo Paulus, Bernard Foing, Evropska svemirska agencija, V2_Lab for the Unstable Media, Vera van de Sejp i Michael Roumen, projekat Radio Jove and Open Source Publishing.

Izložba je podržana od strane umetničkog centra Stroom Den Haag, Creatives Industries Fund NL, Ambasade Kraljevine Holandije i Centra za promociju nauke, Beograd.

Više o izložbi pročitajte na ovom linku.

Eric Kluitenberg >> Signal Noise

Dr. Francis Heylighen >> Order out of Chaos


Katarina Petrović je umetnica i istraživačica čiji su rad i stvaralaštvo bazirani na relacijama između umetnosti, nauke i humanističkih nauka. Njeno istraživanje se fokusira na pojam i proces postanka i generativnosti, a u svom radu koristi medije kao što su tekst, jezik, zvuk i kod. Trenutno radi kao istraživačica u centru za transdisciplinarna istraživanja Leo Apostel u Briselu. Završila je master studije na ArtScience departmanu Kraljevskog konzervatorijuma i Kraljevske akademije umetnosti u Hagu, kao i osnovne i master studije na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.


Izložba će biti otvorena do 24. decembra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text