Izložba "A Stage of One's Own" Velme Babić

Izložba "A Stage of One's Own" Velme Babić

Izložba "A Stage of One's Own" Velme Babić biće otvorena 4. decembra u 19 časova u Бартcелона galeriji (Belgrade Design District, 1 Sprat, lokal 96).

 

 

 

 

Naslov projekta - u prevodu “Sopstvena pozornica” - se oslanja na esej Virdžinije Vulf “The room of one’s own” (“Sopstvena soba”). U ovom eseju, ona formuliše zahtev za pristup obrazovanju i stvaralaštvu za svoje savremenice, ali i sopstvenim prostorom, kao preduslov za kreativni rad i razvoj.      

Tokom mojih prvih pokušaja da razvijem svoj umetnički izraz kroz fotografiju, u početku je to bila prazna soba koja mi je pružila upravo ovu funkciju. Pri tome su nastajale fotografije čija sam autorka i istovremeno subjekt izvođenja.

Izbor ovih fotografija izložen je u galeriji Bartselona u Beogradu 2015. godine.

U seriji fotografija “Sopstvena pozornica”, međutim, koristim kontekst otvorenog prostora, koji je javni, i samim tim ne više sopstveni. Fokus introspekcije, na osnovu ranijeg motiva sobe, u ovoj se seriji prebacuje na odnos spoljašnjeg prostora i ženskog lika u njemu. Prateća je svesnost o izloženosti pogledima ljudi u prolazu, koji posmatraju dešavanje na “pozornici”.

Polazeći od navedenog zahteva Vulfove, danas se podrazumevaju uslovi za kreativno delovanje i za žene. Međutim, iz razloga dostupnosti i vidljivosti (putem interneta) u oblasti vizuelne umetnosti, granice između privatnog i javnog prostora postale su nejasne. Posledica toga su projekcije ne samo na ženski lik i njeno telo (sopstveni prostor) na slici, već i na kreativne sadržaje koje bi kao umetnica “trebala" isporučiti.

Shodno tome, u fotografijama aktivnije pokrivam elemente performansne umetnosti. Scenario (kulisa) kao što su pista, priroda i ograde, rekviziti - ogledalo, maske, muška odeća - kreiraju spektar značenja u vezi sa identifikacijom sopstvenog i po mogućnosti nezavisnog umetničkog identiteta.

Motiv starog ženskog šešira služi kao simbolična reminiscencija na Vulfovu “Sopstvenu sobu” i značenje njenog teksta u kontekstu savremene umetničke “pozornice”. Tekst: Velma Babić

Izložba će biti otvorena do 16. decembra 2017. godine. 

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text