Izložba: Tadao Ando - Punta della Dogana

Izložba: Tadao Ando - Punta della Dogana

Izložba: Tadao Ando - Punta della Dogana, biće otvorena u četvrtak, 12. jula u 19 časova u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u Zagrebu.

 


 

 

 

 

Tema izložbe je impresivan projekat Punta della Dogana u Veneciji. Reč je o vrlo sofisticiranoj obnovi stare carinarnice iz 17. veka koja je nakon dugog razdoblja zapuštenosti (od 1980-ih), zajedno s Palatom Grassi, transformisana u muzej zbirke savremene umetnosti Fondacije Pinault i 2009. godine, otvorena za javnost.

Izložba predstavlja nastavak vredne saradnje sa velikanom japanske i svetske arhitektonske scene, Tadaom Andom i obeležavanje predanog rada na monografiji Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) u izdanju Orisa i Oris Kuće arhitekture.

Posetioci će imati izuzetnu priliku da vide originalne skice Tadaa Anda kao i arhitektonske nacrte i fotografije fascinantnog projekta transformacije stare zgrade venecijanske carinarnice u muzej zbirke savremene umetnosti Fondacije Pinault kao i minuciozno izrađenu izvornu maketu Punte della Dogana koja je doputovala direktno iz Andovog ofisa u Osaki.

Likovnost je sastavni deo Andovog promišljanja arhitekture i krajolika pa je klasični medij umetničke izložbe itekako pogodan za prezentaciju i tumačenje njegove arhitektonske prakse koju i sam arhitekta uvek doživljava integralno s ostalim disciplinama. Neki od najprominentnijih projekata su upravo galerijske i muzejske institucije ili umetnički centri, a umetnost je često jedan od ključnih faktora u Andovim projektima i nastaje simultano s kućom već na idejnom nivou.

Povodom otvaranja izložbe, monografija Transcending Oppositions / Tadao Ando's Recent Works (Nadilaženje suprotnosti / Recentni radovi Tadaa Anda) moći će da se kupi po promotivnoj ceni, a uz svaki kupljeni primerak monografije dobiće se na poklon potpisana grafika Tadaa Anda.

Izložba je otvorena do 1. septembra 2018. godine. 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text