Izložba "Tijelo" Alema Korkuta u Laubi

Izložba "Tijelo" Alema Korkuta u Laubi

Izložba "Tijelo" Alema Korkuta, biće otvorena u četvrtak, 11. januara u 19 časova u Laubi - Kući za ljude i umetnost (Prilaz baruna Filipovića 23a) u Zagrebu.


Lauba – Kuća za ljude i umjetnost predstavlja jednog od najznačajnijih vajara srednje generacije - Alema Korkuta, samostalnom izložbom naslovljenom „Tijelo“, u sklopu Laubinog ciklusa izložbi „Hrvatska umjetnost danas“.

 

Promišljanje skulpture Alema Korkuta kreće se između prostornog, taktilnog i materijalnog do dematerijalizacije skulpture. Bez obzira koje materijale, žanrove i metode koristio, ostaje veran preispitivanju medija skulpture, prolaznosti i skulpturalne procesualnosti u smislu raspadanja same materije ili namerne izmene stanja u određenom periodu.Izložbom pod nazivom „Tijelo“ Korkut predstavlja seriju dvanaest skulptura varijabilnih oblika, koje čine jedinstvenu tematsku i oblikovnu celinu koju možemo posmatrati i kao „vajarsku instalaciju”. Reč je o svojevrsnim „maketama bivanja“ koje nam se nižu pred očima poput kakve antropomorfne slikovnice. Slika „tela“ svedenog na izobličenu geometrijsku strukturu alegorija je erodiranog oblika telesnog i duhovnog postojanja. One nemaju primarno informativnu vrednost, već služe oblikovanju određenih asocijacija o promjenjivosti i prolaznosti. Izdužene skulpture koje kao da se otapaju pred očima posmatrača, simbol su teskobe, nestalnosti, prolaznosti i propadanja.

Ove vitalne forme fizička su manifestacija fragilnih organizama - jednostavni organički oblici koji svojom ogoljenom formom, omeđenim unutarnjim prostorom i naglašenim osećajem praznine postaju kompaktne organičke celine. Geometrizovani šuplji blokovi tela izražavaju esenciju prirode, fizičke egzistencije, koja nezaobilazno stremi ka propadanju, ali i duhovne dimenzije sveta koja teži uzdizanju, širenju i napredovanju.

Alem Korkut je rođen 1970. godine u Travniku. Studirao je vajarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i u Zagrebu gde diplomira 1997. godine. Autor je više javnih skulpura: u Pazinu, spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.) i Koprivnici (2016.). Dobitnik je Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umetnika 2004. godine, Velike nagrade Splitskog salona 2009. godine, kao i treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr 2011.. Izlagao je na više od trideset samostalnih i oko sto i pedeset grupnih izložbi u Hrvatskoj i inostranstvu. Od 1998. do 2007. član je HZSU. Od 2004. član je Umetničke organizacije Atelieri Žitnjak. Od 2007. predaje vajarstvo na ALU u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena do 3. februara 2018. godine.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text