Izložba "Tradicionalno moderno" II deo

Izložba "Tradicionalno moderno" II deo

Drugi deo izložbe "Tradicionalno - moderno" 2018. koja predstavlja slikarsko-grafičku sekciju ULUPUDS-a (Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), biće otvoren u petak, 14. decembra u 19 časova u u Velikoj galeriji SKC Beograd (Kralja Milana 48).

 

Na izložbi će biti predstavljene slike i radovi na papiru (grafika, ilustracija…) članova slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a.

Izložba će biti otvorena do 31. decembra 2018. godine.

„Godišnja kolektivna izložba Slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a, u koju su uključena i dela umetnika ostalih sekcija Udruženja, nudi presek savremenog vizuelnog stvaralaštva kroz mnoštvo medijuma, negujući pre svega individualni razvoj umetnika kroz dva narativa: dela koja su formalistički i ikonografski okrenuta prošlosti i dela koja kroz modernu vizuru i formu tumače tu prošlost.
Кroz modernu, često apstraktnu formu i asocijativnost podstaknutu najnovijim tehničko-tehnološkim pristupima koji potpomažu delu da se udalji od tradicionalno poimane umetnosti, umetnik teži da kroz nove pristupe koje moderno doba donosi sa sobom, preispita breme prošlosti i etablira svoj odnos prema njoj.
Savremeni umetnički tokovi nastavljaju da preispituju odnos prema nasleđenom, što nam razvoj drugih naučnih disciplina i nastanak novih i te kako omogućava. Na taj način svaki umetnik ima tu slobodu da kroz sve više (ne)tradicionalnih medijuma preispituje nasleđe modernog društva, ali uvek u korelaciji sa onim iz prošlosti. Кod nekih, tradicionalno je vidljivo u ikonografiji i kompoziciji dela, dok se kod drugih prednost daje konceptu i kultu novog i drugačijeg. Ono što ova izložba nudi upravo je duh vremena sadašnjosti, kroz dela okrenuta ka prošlom ili kroz dela koja pokušavaju da prozru budućnost.
Moderno, kao svojevrsni nikad završeni projekat, pre svega teži da upravlja našim odnosima - kako ćemo se postaviti prema tradicionalnom, da li tradiciju negirati, preispitivati, oponašati ili pak ignorisati. Sa druge strane na tradicionalnom je da se izbori za sopstveni primat, shodno duhu vremena u kome obitava. Nekad to zna da bude teška borba. A upravo u tome leži još veća želja da se na tradiciju iznova pozivamo.“ Istoričar umetnosti i kustos, Julija Bašić.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text