Izložba "Transpozicijski diskurs identiteta i prostora"

Izložba "Transpozicijski diskurs identiteta i prostora"

Srpska akademija nauka i umetnosti, Ogranak SANU u Novom Sadu, predstavlja izložbu "Transpozicijski diskurs identiteta i prostora" u okviru svog programa "Mladi dolaze".

Izložba "Transpozicijski diskurs identieta i prostora", biće otvorena 19. marta u 18 časova u Galeriji ogranka SANU, Platoneum, Nikole Pašića 6 u Novom Sadu.

 

 

Izložbu će otvoriti Sanja Kojić Mladenov, istoričarka umetnosti i kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi mladih umetnica i umetnika koji rade u oblasti novomedijskih praksi.

Na izložbi su zastupljene mlade umetnice i umetnici: Darija Medić, Vanja Novaković, Jelena Gajinović, Tijana Jevrić i Luka Stojanović iz Srbije i Hose Rejes Кabalero iz Španije; koji istražuju lične, prostorne i socijalne odnose koji učestvuju u formiranju našeg JA i njegovog okruženja.

"Transpozicijski diskurs identiteta i prostora" je deo projekta "Vizuelne transpozicije identiteta i prostora", čiji je autor Sunčica Pasuljević Кandić, stručni suradnik na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Prostor izložbe prilazi konceptu identiteta sa tri različite tačke gledišta koje otvaraju vrata širokom  spektru faktora zaslužnih za naš identitetski konstrukt. Okupljeni radovi ispituju lični identitet  i  identitet okolnog  prostora, šta konstituiše naš identitet/e i kako ih razumemo, iščitavamo i predstavljamo? Prvi deo istražuje  međuodnos medijskog i urbanog prostora grada. Кako se urbani identitet kreira našom  interakcijom i konzumacijom plasiranog sadržaja i na koji način on povratno utiče na naš identitet. Drugi deo se osvrće na lični i virtuelni identitet našeg JA koji se formira pod  uticajem masovnih medija i upotrebom novi komunikacionih tehnologija. Treći segment se vraća identitetu prvog masovnog medija i načina na koji je redefinisao spektar komunikacije i socijalizacije i kako on nastavlja da se menja u digitalnom obliku. Na ovaj način zaokružuje se koncept postavke koji ispituje različite vidove komunikacije kako sa našim okruženjem, tehnologijom, ljudima pa i nama samima, i kako ovi faktori utiču na kreiranje naše ličnosti i našeg identiteta koji plasiramo  javnosti.

Кao deo zatvaranja, u petak 29. marta u 18 časova održaće se i performans "Emitovanje je dvosmerni kanal", kao ekstenzija rada Darije Medić, koji će se ujedno baviti komunikacionim aspektima identiteta i prostora same izložbe. Prostor galerije postaće tokom performansa stanica za emitovanje na FM radiju.

Izložba će biti otvorena do 29. marta 2019. godine.


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text