Izložba "U + 03BC" Petra Sibinovića

Izložba "U + 03BC" Petra Sibinovića

Samostalna izložba skulptura "U + 03BC" Petra Sibinovića, biće otvorena 14. novembra u 19 časova u galeriji "Stepenište" u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka (Šumatovačka 122).

  

Uljez ili daleki rođak

Rad Petra Sibinovića, nastaje u duhu nasleđa apstraktnog ekspresionizma. Postupak kojim kreira svoje skulpture sadrži elemente generičke umetnosti. Petar je više fokusiran na proces i energetski naboj koji transformiše u pojavne oblike – skulpture i crteže.

Boja i zapremina fizičkog tela su osobine koje koristi da svoj rad učini sagledivim u domenu materijalne percepcije. Svaka sličnost sa predmetnim svetom ili asocijacija na određene objekte koje u stvarnosti identifikujemo kao poznate, kao što su biljke, mikroorganizmi viđeni pod mikroskopom je kolateralna. Ona nije predmet umetnikovog istraživanja niti cilj njegovog rada.

U prostoru galerije njegova dela se ponašaju kao intrigirajući uljezi. To se posebno uočava u samom načinu postavke koji ne trpi klasičan tretman. U ovom smislu Petrovi trodimenzionalni radovi dotiču oblast virtuelne umetnosti na jedinstven način. U okruženju realnosti pod kojom podzuramevam enterijer izlagačkog ili drugog poznatog prostora, njegov rad se percipira kao glitch. Na ovaj način utiču na proširenje našeg uvida u stvarnost i poziv na pogled iza ogledala.

Ksenija Marinković, istoričarka umetnosti


Petar Sibinović, skulptura, detalj, plastični granulat, 2016

 

Petar Sibinović je rođen 1986. godine u Valjevu. Završio je srednju Školu za umetničke zanate u Šapcu, smer plastičar umetničkih predmeta. Diplomirao je 2010. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beograd, smer vajarstvo, u klasi profesora Veljka Lalića. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2015. godine je član ULUS-a.

 

 


 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text