Izložba "Ubistveni trik poezijom" Gabrijele Nikolić

Izložba "Ubistveni trik poezijom" Gabrijele Nikolić

Izložba "Ubistveni trik poezijom" Gabrijele Nikolić, biće otvorena u četvrtak, 7. februara u 19 časova u Prodajnoj galeriji "Beograd" (Kosančićev venac 19).

 

Izložbu otvara Dejan Mijač, pozorišni reditelj.

 

 

"Digitalni crteži i kolaži iz serije ,,Iluzionista”, nastali su kao posledica jedne višedecenijske ljubavne priče sa iznova tragičnim krajem bez kraja.

Njihova poetika odraz je otuđene, površne komunikacije među ljudima koji se pronalaze na društvenim mrežama, obmanjeni ushićenošću otkrića jedni drugih, gde reči predstavljaju samo šematski crtež najsloženijih mađioničarskih trikova, bez realnog zvuka, bez stvarne slike, bez odgovornosti i bez posledica.

Na svom Fejsbuk profilu ili slično, ljudi se nesvesno poistovećuju sa Čarobnjakom iz Oza, Velikim Hudinijem, stvarajući tako samozadovoljnu projekciju, dajući sebi pravo virtuelnog stava, komentarišući tuđi profil bez imalo odgovornosti, ali i sigurnim trikom sopstvenog zaklona od iste". Gabrijela Nikolić (iz predgovora kataloga).

U predgovoru kataloga povodom ove izložbe Miško Pavlović kaže: "Poslednji grafički opus Gabrijele Nikolić može se definisati pre kao kolažna slikovna poema nego kao digitalna grafika. Iako štampanih listova, svi njeni radovi imaju akcenat na spajanju heterogenih sadžaja koristeći različite sopstvene ili nađene-preuzete izvore (fotografije murala i grafita, stihovi pesama, ispisane parole, šematski crteži i ilustracije). Gabrijela ih slaže, jukstapozira ili superpozira, miksuje gradeći metaforične prikaze-rebuse, a poruka se kao odgonetka otkriva preko asocijativnog ključa, što ličnog, što kolekivnog. Pojedini prikazi na kolažiranim slikama, po njenom sopstvenom svedočanstvu, za autorku imaju simboličko značenje, utkano u individualno (o)sećanje gubitka i indirektno – bola. Dok parole, natpisi grafita, fragmenti stihova ili prosto misli (poput „ljubav je pseto iz pakla“, „fuck love, screw the poet“, „reka voli tela“ itd), su kao talasi koji se obrušavaju na kolažirani prizor i nude pistu za dešifrovanje zagonetke."

Gabrijela Nikolić (1967) studirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku Keramika i staklo, i na Univerzitetu grada Toronta gde je i diplomirala 1994. godine na istom odseku OCAD, Univerziteta grada Toronta. Magistarske studije upisuje na Prat institutu u Bruklinu na odseku multimedijalne umetnosti. Od 1994. do 2006. suvlasnik i Majstor štampe u Novak Grafiks, vodećem grafičkom ateljeu u Кanadi, gde štampa edicije grafika za Žan Pol Riopela, Кarl Bima, Rob Šoltea, Ian Bakstera, Džon Lenona, Borisa Bućana i dr. Gostujući je profesor na Institutu za umetnost u kineskom gradu Šen Ženu, gde predaje sitoštampu velikog formata. Jedan je od osnivača Centra za grafiku grada Hamiltona u Кanadi, gde godišnja nagrada za najuspešnije ostvarenje u tehnici litografije mladih umetnika nosi njeno ime. Na poziv Antropološkog muzeja Кolgejt Univerziteta, SAD 2013. godine otvara multimedijalnu postavku izložbe iz ciklusa Jedan Dan na temu Holokausta i tom prilikom drži predavanja na Кatedri za Humanistiku. Od 2015. bavi se multimedijalnim postavkama, performansom i video instalacijama, autorskom produkcijom dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Dobitnik je sredstava Filmskog centra Srbije za dugometražni dokumentarni film Jagode i Pepeo, koji je eksperimentalnog karaktera. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada iz oblasti grafike, slikarstva, a kao autor, učesnik je na nekoliko međunarodnih filmskih festivala kratkog i eksperimentalnog filma i video arta. Radovi Gabri(j)ele Nikolić nalaze se u stalnim postavkama muzeja u Кanadi, SAD, Кini, Izraelu, kao i Biblioteci grada Beograda, Arhivu Pančeva, КC Inđija, Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, Jevrejskom istorijskom muzeju u Beogradu itd. Učesnik je na mnogim debatama, konferenciijama na temu Savremena umetnost i predstava Holokausta, društvena odgovornost i kultura sećanja, jevrejsko nasleđe itd. Član je ULUPUDS-a. Živi i stvara na relaciji Beograd - Toronto.

Kao gostujući profesor predaje tehniku sitoštampe na Institutu za umetnost u Šen Ženu, Kina. Najnoviji ciklus radova nastao kombinovanjem grafičkih tehnika i kolaža koncipiran je kao lični iskaz, ali i  kolektivna metafora  gubitka, konačnog završetka ili ljubavne patnje. Postavku čine odabrane digitalne grafike i kolaži u kojima autorka relativizuje odnos original-aproprijacija ne samo u kontekstu proizvodnje umetničkog dela, već ujedno preispituje mogućnost postojanja realne i odgovorne razmene u  prostoru virtuelne komunikacije na društvenim mrežama.

Izložba će biti otvorena do 25. februara 2019. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text