Izložba "Umetnost iza rešetaka" u Kulturnom Centru GRAD

Izložba "Umetnost iza rešetaka" u Kulturnom Centru GRAD

Izložba "Umetnost iza rešetaka" - izložba radova pacijenta Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu, biće otvorena u ponedeljak, 20. novembra u 14 časova u Velikoj galeriji Kulturnog centra GRAD (Braće Krsmanović 4).


 

 

Na izložbi će biti prikazana dela koja spadaju u Art brut odnosno Outsider art domene. Svakako se može reći da su radovi koji će biti predstavljeni i naivna umetnost jer se radi o stvaralaštvu pojedinaca koji nisu umetnički školovani te nisu deo profesionalne umetničke scene.

Umetnost marginalnih grupa koja je neopterećena opšte prihvaćenim estetskim formama ili trendovima iskren je izraz ili potreba da se nešto kaže. Umetnost koju stvaraju, zatvorenici, psihijatrijski pacijenti kao i pacijenti zavisnici od psihoaktivnih supstanci spada u Art Brut pokret čiji je začetnik bio francuski umetnik Jean Dubuffet. Ali i pre nego što je nastao ovaj termin umetnici su se oduvek zanimali za radove ovakvih “marginalnih grupa” i uključivali ih u svoje projekte kao na primer čuvena grupa Plavi Jahač (1911- 1914) čiji je član bio Vasilij Kandinski.

Izložba će predstaviti selekciju radova nastalih u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu. Postavka će obuhvatiti radove nastale u okviru okupaciono radne terapije koja se u bolnici, u vrlo skromnim uslovima, sprovodi još od 1969. godine kao deo rehabilitacije pshijatrijskih pacijenata i pacijenata na lečenju bolesti zavisnosti a kojima je odredjena mera obaveznog lečenja od strane pravosudnih organa.

Autorka projekta je Ljudmila Stratimirović.

Tim radnih terapeuta okupacione rehabilitacije: Dragana Mihaljev, Ljiljana Sarajlić Grković, Dobrila Lazić, Tanja Ostojić, Marija Trifunović, Dragana Kaličanin, Radmila Đokić, Dalibor Janjušević.

Pozivaju se svi zainteresovani da, ukoliko su u mogućnosti, doniraju knjige za opremanje bolničke biblioteke kao materijale za crtanje, vajanje, rezbarenje kako bi okupaciono radna terapija mogla što kvalitetnije da se odvija.

Izložba je prodajnog karaktera.

Izložba će biti otvorena do 25. novembra 2017. godine. Radno vreme galerije je od 14 do 20 časova.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text