Izložba "Umetnost u doba klasnog rata" u Ostavinskoj galeriji

Izložba "Umetnost u doba klasnog rata" u Ostavinskoj galeriji

Izložba "Umetnost u doba klasnog rata", biće otvorena u petak, 9. novembra u 19 časova u Ostavinskoj galeriji (Kraljevića Marka 8, Beograd).

 

Na izložbi učestvuju: NEpraktične žeNE, Aleksandar Denić, Nemanja Nikolić, Aleksa Vitorović, Nikita Živanović, Milica Bilanović, Lazar Zagrađanin, Kristina Janjić, Tijana Petrović, Jovana Radić, Ines Zlatković.

 

Kustoski kolektiv: Zorana Stojanović, Lav Mrenović, Sara Vuković, Isidora Dragičević, Bojana Rakonjac, Sonja Glišić, Miroslav Ćuk, Milan Veselinović, Dunja Petković

Vizuelni identitet i dizajn publikacije: Miloš Nikolić

Izložba je nastala kao rezultat zajedničkog rada mladih istoričara/ki umetnosti i mladih i neafimisanih umetnika/ca.

“Istorija svakog dosadašnjeg društva jeste istorija klasnih borbi” je jedan od osnovnih teorijskih uvida marksizma. Klasni ratovi nikada nisu bili vođeni isključivo ekonomskim i političkim sredstvima, već uvek uz manju ili veću količinu borbe za hegemoniju kroz instrumentalizaciju kulture, uključujući tu i visoku kulturu. Međutim, kontradiktornost umetničkog polja je što je ono ujedno i jedna od poslednjih pukotina u društvenim sistemima u kojoj je moguće slobodno promišljati okruženje i praktikovati egalitarn(ij)e modele rada. Izložba "Umetnost u doba klasnog rata" mapira odnos kritičke umetnosti mladih i autsajderskih umetnika/ca prema društvenoj stvarnosti kroz mnogostrukost njihovih izraza koji se kreću od beleženja, preko komentarisanja, do konfrontiranja vladajućih ideologija. Postavka se bavi društvenim problemima poput klasne nejednakosti, patrijarhata, transfobije, razaranja prirode, ratova rasizma, političkog ekstremizma, raspada demokratije i problema mladih ukazujući na njihovu međusobnu uvezanost, ali i izvesnu samostalnost svake od njih preispitujući mogućnosti stvaranja složenije vizije jednakosti i zajedničke borbe.

Kustoski kolektiv je formiran otvorenim pozivom svim studentima/kinjama istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu koji su uključeni/e u rad na izložbi bez bilo kakve selekcije. Nezanemarljiv broj studenata koji su se javili govori o potrebi mladih da rade svoj posao, međutim oni iz različitih razloga ne dobijaju prilike. Shodno temi izložbe, kolektiv se obratio umetnicima/ama koji su u sličnim pozicijama koje im ne omogućavaju kontinuirani rad i koji se u svom stvaralaštvu bave nekim od strukturnih uzroka tih poteškoća. No, cilj nije samo detektovanje problema, već i kreiranje prilika za dalje nezavisno stvaranje i pisanje o umetnosti kroz zajednički rad.


 

Program za vreme trajanja izložbe:

Subota, 10. novembar u 19h vođenje kustoskog kolektiva i umetnika/ca kroz izložbu

Ponedeljak, 12. novembar u 19h razgovor “Kome služe naše kulturne institucije?”

Utorak, 13. novembar u 19h razgovor “O položaju novih aktera u kulturnoj sceni”

Sreda, 14. novembar u 19h razgovor “Koliki je potencijal angažovanog rada u kulturi?”

Četvrtak, 15. novembar u 19h vođenje kustoskog kolektiva i umetnika/ca kroz izložbu

Izložba će biti otvorena svakog dana od 12h do 20h (u subotu od 15h do 20h) do 15. novembra 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text