Izložba "Utemeljenje" Saše Tatić u Ostavinskoj galeriji

Izložba "Utemeljenje" Saše Tatić u Ostavinskoj galeriji

Izložba "Utemeljenje" Saše Tatić, biće otvorena u ponedeljak, 6. avgusta u 19 časova u Ostavinskoj galeriji (Kraljevića Marka 8).

 


 

 

 

Dok savremeni koncept života stremi ka definisanju doma kao fikcije kreirane iz potrebe da se pripada (Dom je tamo gdje sam ja), tradicionalniji pogledi još uvijek ga vezuju za mjesto odakle čovjek dolazi (Dom je tamo gdje mi je kuća). Sa sviješću oblikovanom odrastanjem u okruženju utemeljenom na tradicionanom shvatanju, te prihvatanjem novog pogleda koji je podstaknut izmještanjem i boravkom na drugoj lokaciji, kao rezultat ove kombinacije dom prerasta u status prisvojenog mjesta, koje ne postoji u realnosti i u potpunosti zavisi od individualne percepcije.

Zemlja, kao jedna od vrijednosnih valuta za osiguravanje budućnosti, u našem društvu još uvijek se u velikom broju dijeli/prenosi s koljena na koljeno. Iskustvo je pokazalo da se njegova nematerijalna i sentimentalna vrijednost umanjuje s nadolazećim generacijama, te da ovakav vid nasljedstva prerasta u kapital pogodan za ekonomsku olakšicu. S druge strane, tok kulturnih, političkih i ekonomskih promjena uticao je i na sam odnos prema nasljedstvu i načinu na koje se nasljedstvo tretira.

Poređenjem statusa i mogućnosti tri generacije moje porodice, na komadu zemlje koji sam naslijedila od svog djeda realizovan je performans iskopavanja zemlje za pripremu izlijevanja temelja kuće. Asocirajući se na oca, koji je u mojim godinama svoju kuću već uveliko gradio, u skladu sa svojim mogućnostima ulažem snagu i volju svojih prijatelja i članova porodice kao pokušaj utemeljenja svoje budućnosti.

Zbog nedostatka mogućnosti za nastavkom ulaganja u gradnju, nakon određenog perioda pod uticajem vremenskih prilika, značajna količina iskopane zemlje se vratila na poziciju s koje je dislocirana ostavljajući za sobom vidljive tragove prethodne intervencije. Performans ponovnog iskopavanja realizovan je uz isti angažman prijatelja i porodice s ciljem da, uz možda čak i sizifovske napore, kroz svoj primjer ukažem na tendencije generacije koja kroz nasljedstvo pokušava aktivno da procesuira nade i rizike nepredvidive budućnosti.

Saša Tatić rođena je 1991. u Banjoj Luci, Bosna i Hecegovina. Diplomirala je na Akademiji Umetnosti Banjalučkog Univerziteta 2014. Master studije smer Umetnost u javnom prostoru i Nove umetničke strategije završila je 2017. godine na Bauhaus Univerzitetu, kao DAAD stipendista. Jedan je od susnivača art-projekta APARTMAN za popularizaciju savremene umetnosti. Dobitnica je nekoliko nagrada, priznanja i grantova u oblasti vizuelnih umetnosti. Finalistkina YVAA Zvono nagrade 2018. Aktivno izlaže na mnogobrojnim regionalnim i internacionalnim izložbama i festivalima. Trenutno živi i radi u Berlinu.

Izložba će biti otvorena do 11. avgusta 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text