Izložba "Utisak otiska" u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA

Izložba "Utisak otiska" u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA

Izložba "Utisak otiska" autorke Gabrielle Nikolić, biće otvorena u četvrtak, 5. jula u 20 časova u galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA (Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, Pariska 16).

Izložbu će otvoriti Njena ekselencija g-đa Kati Čaba ambasadorka Kanade u Srbiji

 

 

U galeriji Centra za grafiku, po prvi put, biće predstavljena privatna umetnička kolekcija. Reč je o odabranim grafikama iz privatne zbirke interdisciplinarne umetnice i majstora sito štampe Gabrielle Nikolić pod nazivom "Utisak otiska".


Jean-Paul Riopelle


Ova izložba je problemskog, koliko i revijalnog karaktera, jer ispituje poziciju umetnika u ulozi majstora štampe, ali i smeštanje umetnika u poziciju naručioca posla. Grafike predstavljene na izložbi nastajale su tokom nepunih 13 godina koje je Gabriella Nikolić provela u čuvenom grafičkom studiju Novak Graphic Inc u Torontu.


Larry Middlestadt
 

Ova izložba je, takođe, i prilika da se sagleda savremena kanadska umetnička scena i internacionalna u radovima autora: Jean-Paul Riopelle, Rob Scholte, Carl Beam, Iain Baxter&, Larry Middlestadt, John Lennon, Joe Geshick, Liu Jian, Rada Krstić, Baddana Zack, Julius Kalka, Alan Sonfista, Nils Uhda, i brojnih drugih.


Jean-Paul Riopelle


Gabriella (Gabrijela) Nikolić, rođena je 1967. godine u Beogradu. Od 1987 do 1991 godine studirala je na FPUD - Keramika i staklo, a diplomirala je 1994. na OCAD-Univerzitet grada Toronta. Magistarske studije upisuje na Pratt Institute, NY na odseku za multimedijalu umetnost. Od 1995. do 2006. je ko-vlasnik i Master printer Novak Graphic Studio, jednog od vodećih grafičkih ateljea u Kanadi gde stiče zvanje majstora štampe, i štampa grafike autora: Jean-Paul Riopelle, Carl Beam, Rob Scholte, Iain Baxter, Larry Middlestadt, John Lennon, kao i Irwin Grupe, Braco Dimitrijević, Boris Bućan i mnogi drugi. Gostujući je profesor 2006. na Institutu za umetnost u kineskom gradu Shen Zhen gde predaje sito štampu i monotipije velikog formata po principu apsolutne neverovatnoće. Jedan je od osnivača Centra za grafiku grada Hamiltona u Kanadi, gde godišnja nagrada za najuspešnije ostvarenje u tehnici litografije mladih umetnika, nosi njeno ime. Na poziv Antropološkog muzeja 2013. Colgate Univerziteta u Hamilton, SAD otvara multimedijalnu postavku iz ciklusa ONE DAY na temu Holokausta, kao i predavanja Colgate Univerziteta na katedri za Jevrejske studije i Humanistiku. Od 2015 bavi se multimedijalnim postavkama, performansima i video instalacijama. Takođe, bavi se autorskom produkcijom dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. Član je ULUPUDS-a, i čeka članstvo u DOKSRBIJA-uduženja dokumentarista.  Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada iz oblasti grafike, slikarstva I keramika, učesnik nekoliko međunarodnih festivala kratkog i eksperimentalnog filma. Njeni radovi su u stalnim postavkama muzeja u Kanadi, SAD, Kini, Izraelu, Jevrejskom istorijskom muzeju u Beogradu, Arhivu grada Pančeva, Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, Biblioteka grada Beograda, KC Inđija, etc. Živi i stvara u Beogradu.

Izložba je realizovana u saradnji sa ambasadom Kanade u Beogradu.

Izložba će biti otvorena do 20. jula 2018. godine.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text