Izložba ''Zašto nema velikih muških umetnika?'' u prvom mesecu privukla veliku pažnju

Izložba ''Zašto nema velikih muških umetnika?'' u prvom mesecu privukla veliku

Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umetnika?’’, koju organizuju Narodni muzej Crne Gore i British Council, prva u nizu izložbi u okviru regionalnog umetničkog projekta ‘’Percepcije’’, tokom prvog meseca izlaganja na Cetinju privukla je veliku pažnju stručne, ali i šire javnosti.

 

 

Izložba predstavlja dela žena umetnica - radove iz bogate kolekcije British Council-a, koja su zauzela izuzetno važno mesto u istoriji umetnosti, zajedno sa radovima sedam crnogorskih umetnica.


Jedan od ciljeva ove izložbe je da usmeri pažnju na pitanje rodne ravnopravnosti u umetnosti i širem društvenom kontekstu i da ukaže na manju zastupljenost i neravnopravan položaj ženskih umetnica.

Sam naziv izložbe, ali i vrlo zanimljiv koncept, koji je osmislila umetnica i kustostkinja Natalija Vujošević, privukao je ljubitelje umetnosti ali i mnogobrojne turiste. Da podsetimo, izložba predstavlja dela iz bogate kolekcije British Council-a, zajedno sa radovima crnogorskih umetnica, tako da posetioci imaju priliku da uživaju u radovima umetnica kao što su: Abigail Lane, Adrijana Gvozdenović, Anka Burić, Anthea Hamilton, Brigita Antoni, Camilla Løw,  Celia Hempton, Clare Strand, Elizabeth Price, Gillian Wearing, Gordana Kuč, Helen Chadwick, Irena Lagator Pejović, Jelena Tomašević, Laura Aldridge, Lenka Đorojević, Lubaina Himid, Madame Yevonde, Rachel  Whiteread, Sarah Lucas, Tracey Emin.

‘’Izuzetno mi je drago što sam dio ove izložbe, naročito zbog činjenice što su na ovoj izložbi učesnice i najveće britanske umjetnice, kojima smo se i tokom školovanja, a i posle (što nije često slučaj) divili’’ – kaže Jelena Tomašević.

Među radovima su izložena i dela koja su već zauzela izuzetno važno mesto u istoriji umetnosti pa će tako posetioci galerije Miodrag Dado Đurić do kraja avgusta imati priliku da vide aplikaciju na ćebetu „Something’s wrong” i fotografiju “Outside myself (Monument Valley)” umetnice Tracey Emin i poznata dela, koje je uradila čuvena umetnica Sarah Lucas - “Self-portrait with fried eggs” i “I’ve got salmon“. Rame uz rame sa radovima britanskih koleginica predstavljeni su i radovi crnogorskih umetnica: od mrežastih najlonskih čarapa razvučenih po slikama u delu Gordane Kuč ‘’Ja je neko drugi’’, slike, skulpture i tekstovi u “Mixed Memories” Jelene Tomašević, potrošene kutije lekova koje je za svoj rad koristila Andrijana Gvozdenović, pa sve do zanimljive video instalacije Brigite Antoni.

‘’Učešće na ovoj izložbi za mene je kao dijalog između centra i periferije. Ovakav projekat je vrlo važna stvar, i obzirom da će biti tokom godinu dana slične izložbe u regionu, one mogu da podignu pitanje vrijednosti kulture u našem regionu, ali isto tako i da osvijetli vrlo značajne umjetničke pozicije, koje, kao što ova izložba pokazuje, ništa manje relevantno ne tretiraju važna pitanja, kao što je položaj žena u današnjem društvu, od britanskih umjetnica.’’ – kaže Irena Lagator.

‘’Ova izložba za mene znači baš mnogo i predstavlja jedan veliki korak, za nas umjetnike, a naročito umjetnice, jer konačno smo u situaciji da pokažemo ko smo, šta smo i šta znamo, i koliko je važno to što radimo i koliko je važna umjetnost kao način izražavanja’’ – izjavila je Brigita Antoni.

Izložba ‘’Zašto nema velikih muških umetnika?’’ biće postavljena u Crnogorskoj galeriji umetnosti ‘’Miodrag Dado Đurić’’ do 28. avgusta 2018. godine. Umetnički projekat ''Percepcije'' seli se sa Cetinja u Novi Sad, nastavlja se već od 28. septembra izložbom ‘’Žena po meri društva’’, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Fotografije: Ivan Mandić - British Council

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text