Izložba "Zona 2" Alena Ilijića u galeriji ŠTAB

stab galerija, alen ilijic, zona 2

Samostalna izložba "Zona 2" multimedijalnog umetnika Alena Ilijića, biće otvorena u subotu 14. januara u 20h u galeriji ŠTAB (Crnogorska 10, Savamala).

“Zona 2” je četvrta samostalna, višemedijska izložba Alena Ilijića, sačinjena od slika, printova, ready-made-a, video projekcije i spektralne kompozicje stvarane za prostor galerije. 

 

Tokom zatvaranja izložbe, Ilijić će izvesti muzički performans iz tri dela: dve kompozicije za klavir, glas i elektroniku ’Red Faces’ i ’Ongevarfen (Disordered)’, kao i deo za gitaru, glas i elektroniku pod nazivom ’Zealot’s time’. Koncert će biti održan na zatvaranju izložbe 19. januara u 21h, a karte se mogu kupiti u Galeriji ŠTAB po ceni od 500 rsd. Ostalim danima za vreme trajanja izložbe, radno vreme galerije je od 10:00 do 22:00h.

Projekat “Zona 2” ima višestruko značenje: odnosi se na manji deo grada u kome umetnik živi, doživljavajući ga u funkciji skučenog, izolovonag prostora tj. zatvorskog objekta. Takva otuđenost prouzrokovana je ukorenjenim društvenim neprihvatanjem slobodoumnih vizija i inovatorskih ideja u muzici i umetnosti. S tim u vezi, ’Zona 2’ ukazuje na delove grada bilo koje države u kome su, de facto kroz vekove, geniji nosili breme radikalnih pokreta. Fokus je na mentalnom procesu stvaranja, konstantnoj potrebi za beleženjem novih zamisli, čime se ističe važnost fenomena kreativnosti. Projekat je i u kontekstu markiranja “oslobođenog” prostora za razumevanje suprotnih ideja i mesta za realizovanje inovatorskih pristupa.

Inovativnost Ilijićeve muzike opaža se u kreaciji sopstvenih integralnih parametara: harmonije, melodije, ritma i generalno forme. U ilijićevim nastupima prisutan je i momenat improvizacije koji je baziran na pisanim materijalima. Njegov muzički rad karakterišu elementi nojza, avangarde, etno-muzike Balkana i Izraela.

“Zona 2” prikazuje stav umetnika u odnosu na pogrešnu percepciju posmatrača, kao posledice sve veće komercijalizacije umetnosti sa površinskim kvalitetima forme. Projekatdonosi i atipični model ponašanja umetnika: negativne reakcije nisu u službi preispitivanja idejnih inicijativa; naprotiv, u funkciji  su dodatnog podstreka, pa i “dokaza” pomeranja granica savremenih normi.
Milica Ilijić, istoričar umetnosti i kustos izložbe

Alen Ilijić je srpski avangardni kompozitor i višemedijski umetnik. Studirao je filmsku muziku sa profesorom Amitom Senom na Vestminster Koledžu u Londonu  (City of Westminster College), a kompoziciju, orkestraciju i elektronsku muziku sa Srđanom Hofmanom na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu. Avangardna istraživanja i višemedijsko stvaranje započeo je sredinom devedesetih, pod uticajem Bele Bartoka, Džona Kejdža, Marsela Dišana i Vladana Radovanovića. Nastupao je u Engleskoj, Izraelu, Nemačkoj, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama. Ilijić je član BMI (Broadcast Music, Inc.), američkog saveza kompozitora,od 1996.

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text