Izložbe "Games and Politics" i "Plan evakuacije" u riječkoj Filodrammatici

Izložbe "Games and Politics" i "Plan evakuacije" u riječkoj Filodrammatici

Izložbe "Games and Politics" i "Plan evakuacije", biće otvorena u četvrtak, 17. januara u 20 časova u riječkoj Filodrammatici (Korzo 28/1, Rijeka).

 

Ove dve izložbe su realizovane u organizaciji udruge Drugo more.

 

Udruga Drugo more u izložbenu 2019. godinu ulazi s dve izložbe, koje će se istovremeno otvoriti u zgradi Filodrammatice u Rijeci.

Reč je o grupnoj izložbi "Games and Politics" (Igre i politika), koja u Rijeku stiže u sklopu višegodišnje svetske turneje prilikom koje je do 8. januara 2019. godine bila predstavljena u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti. Izložba je nastala je u produkciji Goethe-Instituta i Centra za umetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM), i zvučnoj izložbi "Plan evakuacije" multimedijalnog umetnika Tonija Meštrovića.

Posetioci izložbe "Games and Politics" moći će da zaigraju dvadesetak videoigara koje se svojim političkim i društveno angažovanim narativom i logikom igre čvrsto ograđuju od konvencionalnog tržišta i time nadilaze funkciju pukog medija za zabavu. 

Predstavljene igre na različite načine propituju razne aspekte savremenog društva kroz scenarije koji odražavaju postojeće ili zamišljene situacije u svetskoj politici i ekonomiji. Npr., u potresnoj ratnoj igri This War of Mine, inspirisanoj opsadom Varšave i Sarajeva, igrač je stavljen u poziciju civila koji pokušava da preživi u okupiranom gradu, u dokumentarnoj igri The Cat and the Coup igrač preuzima ulogu mačke prvog demokratski izabranog iranskog premijera, a u kultnoj indie igri Papers, Please službenika na graničnom prelazu između dve donedavno zaraćene izmišljene socijalističke države, čiji je zadatak sprečiti prelazak nepodobnih građana. U ostalim igrama se posetioci, između ostalog, mogu uhvatiti u koštac s temama političkog odlučivanja (Democracy 3), rodne problematike (Perfect Woman), državnog nadzora (TouchTone i Orwell), rata bespilotnim letilicama (Killbox i Unmanned), odnosa prema izbeglicama (Escape from Woomera), otpora prema totalitarnim sustavima (Yellow Umbrella), medijske cenzure (The Westport Independent), itd.

Izložba će biti otvorena do 2. februara, od ponedeljka do petka od 17 do 20 časova. Takođe, izložbu će u istom terminu biti moguće posetiti u subotu i nedjelju 19. i 20. februara, zajedno sa zvučnom instalacijom "Plan evakuacije" hrvatskog audio-video umetnika Tonija Meštrovića, koja se u susednom prostoru velike dvorane Filodrammatice takođe otvara 17. januara u 20 časova.

"Plan evakuacije" je ambisonična 3D kompozicija koja je nastala na zvučnoj dokumentaciji Jadrolinijinog broda Tijat, izgrađenog 1955. godine, koji plovi na relaciji Šibenik – Zlarin - Prvić – Vodice. Koristeći različite mikrofone, Toni Meštrović slušaoca uranja u višedimenzionalni fizički vrtlog zvučnog doživljaja broda Tijat dok plovi svojom dalmatinskom rutom. Postavljeni na brojnim mestima u brodu, na brodu i oko broda, spoljnji mikrofoni snimali su atmosferu na palubi i strojarnici, kontaktni mikrofoni beležili su vibracije zvučnih talasa što prolaze kroz metalne stenke i podove, dok su hidrofoni, uronjeni u vodu, snimali brodska isplovljavanja i uplovljavanja, uz sudaranje planktona sa senzorima snimateljskog instrumenta.

Posetilac je istodobno na raznim mestima u trupu broda i njegovim površinama kao i površinama koje brod dodiruje pri plovidbi: ispod i iznad vode, u motoru, u metalu, u vodi, u talasu. Uronjenost u zvukove broda, brodogradilišta, čekaonica, kamenih kuća, ostrva i soli stvara iskustvo rada koje je u isto vreme i burno i smireno. Plan evakuacije je svojevrsno evakuisanje zvukova broda Tijata, među poslednjima takve vrste na Jadranu, koji uskoro odlazi na svoju zadnju plovidbu. Instalaciju je moguće posetiti do 20. januara.Toni Meštrović je umetnik koji radi uglavnom u mediju video i zvučnih instalacija. Rođen je 1973. godine u Splitu, diplomirao je 1999. godine na Grafičkom odseku Akademije likovnih umetnosti u Zagrebu. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomske studije za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln. Profesor je na Umetničkoj akademiji u Splitu, Odsek za film i video. Do sada je održao niz samostalnih i učestvovao u grupnim izložbama. Dobitnik je 2 nagrade T-HT 2015. godine.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text