Izložbe Mirka Ilića "Trenutak pred katastrofu" i "Tolerancija" u Dubrovniku!

Izložbe Mirka Ilića "Trenutak pred katastrofu" i "Tolerancija" u Dubrovniku!

Izložba "Trenutak pred katastrofu" ("The Second Before the Catastrophe") Mirka Ilića, biće otvorena u subotu, 17. avgusta u 22h u Kreativnoj četvrti Lazareti u Dubrovniku. Paralelno sa ovom izložbom, u javnim gradskim prostorima Dubrovnika, biće predstavljeno i novo izdanje putujuće međunarodne izložbe plakata "Tolerancija" koju će posetioci moći da vide od 14. avgusta do 18. oktobra. 

 

 

Izložba "Mirko Ilić: Trenutak pred katastrofu" predstavlja izbor radova istaknutog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića iz svih faza njegove karijere. Kustosi izložbe su Marko Golub i Dejan Kršić, a njihov tekst iz kataloga ove izložbe možete pročitati na sajtu Hrvatskog dizajnerskog društva, na ovom linku.

Izložba će biti otvorena do 1. oktobra 2019. godine. 


Plakat izložbe "Trenutak pred katastrofu" sa ilustracijom Mirka Ilića za korice knjige Bethany McLean & Joe Mocera, “All the Devils Are Here”, Penguin Books USA, 2010.Izložba "Trenutak pred katastrofu predstavlja Mirka Ilića kao jednog od najboljih vizuelnih pripovedača i društvenih i političkih komentatora i obuhvata njegov rad u području dizajna, ilustracije i stripa u vremenskom rasponu od druge polovine 70ih godina do danas. Dubrovačka publika će imati priliku da vidi izbor iz Ilićevih stripova iz razdoblja Novog kvadrata, pozorišne plakate u rasponu od onih za Teatar &TD u Zagrebu iz kasnih 70ih i ranih 80ih do sasvim recentnih za Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu, dizajn i ilustracije za neka od vodećih hrvatskih i jugoslovenskih novinskih izdanja iz prve polovice 80ih, naslovnice magazina Time i Op-Ed stranice New York Timesa gde je Ilić radio kao art direktor, dizajn ambalaže, brojne ilustracije za neke od najuglednijih svetskih novina i časopisa od ranih dana pa sve do danas, i još mnogo toga.

Cover illustration "Dogs of War" from The New York Times Book Review from January 21st, 1996.; Recycling Art, plakat, The Philbrook Museum of Art, Art Directors Club of Tulsa, 2004.


Poseban segment izložbe posvećen je knjigama o dizajnu, koje objavljuje od ranih 2000ih, najčešće u koautorstvu sa Stevenom Hellerom, kao što su Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design (2001.), Handwritten(2004.), Design of Dissent (s Miltonom Glaserom, 2005.), Anatomy of Design (2006.), Stop, Think, Go, Do: How Typography and Graphic Design Influence Behavior (2012.), Lettering Large (2013.), Presenting Shakespeare: 1,100 Posters from Around the World (2015.), Head to Toe: The Nude in Graphic Design (2018.). Veliki deo radova koji će biti pokazani na izložbi pozajmljen je ljubaznošću Muzeja moderne i savremene umjetnosti u Rijeci i njegovog ravnatelja Slavena Tolja kao i kustoskinje Sabine Salomon. MMSU, naime, poseduje značajnu kolekciju Ilićevih radova još od 2008. godine kad ih je ova institucija otkupila zahvaljujući angažmanu kustoskinje Ljubice Dujmović Kosovac.


The Design of Dissent (s Miltonom Glaserom), Rockport, 2005; Lettering Large: The Art and Design of Monumental Typography, The Monacelli Press, 2013; The Anatomy of Design: Uncovering the Influences and Inspirations in Modern Graphic Design, Rockport, 2006; Head to Toe: The Nude in Graphic Design, fotografija na koricama Željko Koprolčec Rizzoli, 2018


Uporedo sa ovom izložbom, u Dubrovniku će biti prikazana putujuća međunarodna izložba plakata "Tolerancija", čiji je autor koncepta i inicijator Mirko Ilić. Ova angažovana, putujuća, i po obimu rastuća izložba deo je dizajnerskog projekta Tolerance Poster Show koji je Mirko Ilić pokrenuo pre dve godine. Svoju premijeru imala je u martu 2017. godine na Festivalu tolerancije u House of Tolerance u Ljubljani u Sloveniji, a poslednje prikazivanje u Veneciji u julu ove godine. Ova izložba je obišla brojne gradove u regionu, ali i širom sveta. Svaki od ovih plakata na svoj način, prikazuje toleranciju, jednu od najvažnijih tema današnjice. Specifičnost projekta je da se ove izložbu održavaju u javnim gradskim prostorima. Projekat je do sada prerastao u kolekciju od preko 100 plakata nekih od najboljih svetskih grafičkih dizajnera i vizuelnih umetnika iz celog sveta. Na Ilićev poziv odazvale su se i ikone dizajna poput Miltona Glasera, Seymoura Chwasta, Petera Bankova, Guntera Rambowa i Niklausa Troxlera.

Izložba je s početnih 20-ak plakata do sada narasla do preko 100 plakata. Prikazana je u 24 zemlje širom sveta, a njeno predstojeće izdanje u Dubrovniku je 53. po redu.

U Dubrovniku će plakati iz kolekcije "Tolerancija" biti izloženi u prostorima Lazareta, u obliku projekcija u gradu kao i na autobusima javnog gradskog prevoza. Izložba Tolerancija otvara se 14. avgusta u 20 časova, a biće otvorena sve do 18. oktobra 2019. godine.


Izložba "Tolerancija" u Bredi u Holandiji u okviru festivala Graphic Matters koji je otvoren 22. septembra 2017. godine.

 

Mirko Ilić (Bijeljina, 1956.) završio je Školu primijenjene umetnosti i dizajna u Zagrebu, gde od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije i dizajnira za širok raspon klijenata – od omladinske štampe, diskografskih kuća i kazališta do uticajnih političkih magazina i novina. Rano u karijeri internacionalizuje svoje delovanje, a 1986. dolazi u SAD gde radi kao ilustrator za mnoge od najvažnijih američkih i svetskih magazina i novina. Time Magazine ga 1991. imenuje art direktorom zaduženim za svoja međunarodna izdanja, a 1992. postaje art direktor Op-Ed stranica New York Timesa. Godine 1995. osniva Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn i 3-D kompjutersku grafiku i filmske špice. Njegova kompanija radi dizajn za klijente u rasponu od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih kompanija, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizuelnim konceptima. Zajedno sa Stevenom Hellerom koautor je deset knjiga, uključujući Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, The Anatomy of Design, Stop Think Go Do, Lettering Large i Presenting Shakespeare. S Milton Glaser objavio je knjigu The Design of Dissent.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade, uključujući one Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, I.D. Magazine, Society of Newspaper Design te brojnih drugih. Radovi su mu zastupljeni u zbirkama institucija kao što su Smithsonian Museum, SFMOMA u San Franciscu, a MoMA u New Yorku u svojoj kolekciji ima 38 njegovih dizajnerskih dela. Držao je naprednu nastavu dizajna na Cooper Unionu s Miltonom Glaserom, a predaje ilustraciju studentima magistarskih School of Visual Arts u New Yorku. Takođe organizuje i kurira izložbe i predaje širom sveta. Najpoznatija od ovih izložbi je Tolerance Poster Show, koja je do danas postavljena 53 puta u 24 države.


Mirko Ilić Behance

Dizajn

Ilustracije

Mirko Ilić Blogspot
 

Izvor: Hrvatsko dizajnersko društvo
Fotografije Mirka Ilića: Senja Vild

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services