Izložbe studenata Departmana grafike Akademije lepih umetnosti iz Varšave

Izložbe studenata Departmana grafike Akademije lepih umetnosti iz Varšave

U okviru svojih međunarodnih akademskih aktivnosti Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu uspostavio je saradnju sa Akademijom lepih umetnosti iz Varšave (Poljska).

Ova obrazovna institucija jedna od najznačajnih umetničkih škola u Poljskoj, a zahvaljujući svom uvek inovativnom kurikulumu tokom dugogodišnjeg delanja, predstavlja poseban deo njene kulturne baštine.

 

 

Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu od četvrtka 12. aprila, u svoja tri galerijska prostora, galeriji FLU, galeriji IZLOZI i galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA, ugostiće studente i profesore Departmana za grafiku Varšavske Akademije lepih umetnosti.

U Galeriji FLU i galeriji IZLOZI zainteresovana publika imaće prilike da se upozna sa radovima studenata druge godine, nastalim u okviru projekta Wilanów Genius Loci - dva ugla posmatranja. Wilanów Genius Loci poduhvat je nastao kao zajednički rad Odseka za teoriju savremene grafike i Studija za grafiku koji vodi profesorka Agnieszka Cieslinska, u čijoj realizaciji su učestvovale Akademija lepih umetnosti i Fondacije „Marijuš Kazana. Mladi autori okupljeni su oko zajedničke inspirativne tačke: Palata u Vilanovu i njena okolina. Rad na projektu trajao je nekoliko meseci i obuhvata metodičan pristup koji podrazumeva opis celokupnog stvaralačkog procesa i njegove grafičarske rezultate.

Galerija Centra za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA ugostiće umetnicu i profesorku na čelu Studija grafike varšavske Akademije, Agnieszku Cieslinsku. Ciklus radova HOMOBOTANICUS prikaz je intimnog imaginarijuma u kome prebivaju fantazmagorične predstave, metamorfirane biljke u humanoidna bića. Umetanjem fragmenata starih gravura iz svojevsrnog breviara o cveću koje je uzgajano u Ajhštetu (Eichstätt), najvećoj nemačkoj bašti iz 16. veka „Hortus Eystettensis Book of plants“ umetnica postiže eklektičke kompozicije, poštujući estetiku proteklih vekova i nepromenljivu logiku delanja prirode. Ističući kulturni identitet, potragu za suštinskim vrednostima i istinskim autoritetima umetnica Agnieszks Cieslinsks u radovima izvedenim u tradicionalnim grafičkim tehnikama, predstavljenim u galeriji Centra, možda potražuje i savršeno lep oblik.

Agnieszka Cieslinska (1964). Diplomirala je 1991. na Akademiji lepih umetnosti u Varšavi. Trenutno vodi Studio za štampu pri Departmanu grafike na Varšavskoj Akademiji lepih umetnosti. Dobitnica je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, posebno se ističu Kochi International Triennial Awards Exhibition of Prints 2006, (Japan), The Award of the Naka-Tosa Museum of Art 2009, (Japan).  Predsednica za 2016. Fondacije za dodelu grantova i priznanja Tadeusz Kulisievicz; Članica je odbora SMTG Krakov; Članica žirija brojnih nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Kurira izložbe grafika, autorka je izložbe IMPRINT u okviru Međunarodnog trijenala grafike u Varšavi (Poljska).

Izjava umetnice: ,,Godinama, fokus mog rada je figuracija, promatranje ljudske figure  i njene trasnformacije. U izvođenju mojih grafika koristim se tradicionalnim tehnikama koje podrazumevaju rad na metalnim pločama".

Izložbe će biti otvorene u sva tri galerijska prostora FLU od 19h i 19:30h.

Galerija FLU, Galerija IZLOZI, Knez Mihailova 53
Galerija Centra za grafiku, Pariska 16

Izložbe su otvorene do 25. aprila 2018. godine.

Realizaciju izložbi pomogla ambasada Republike Poljske u Beograd.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

"Simplicity is the ultimate sophistication"
 

Leonardo da Vinciviše
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text