Izložbe u Narodnom muzeju Crne Gore

Izložbe u Narodnom muzeju Crne Gore

U Narodnom muzeju Crne Gore, u petak, 15. septembra biće otvorene dve izložbe i to: PROSTOR, OBLIK, DODIR - specijalizovana izložba prilagođena za slepa i slabovida lica, u Crnogorskoj galeriji umetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju s početkom u 19h, i Samostalna izložba umetnika Slobodana Vidovića pod nazivom ZERO, u Galeriji Atelje DADO, s početkom u 20 h.

 

 


IZLOŽBA PROSTOR, OBLIK, DODIR
specijalizovana izložba prilagođena za slepa i slabovida lica

Organizator: Narodni muzej Crne Gore u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Republike Srpske

Mesto održavanja: Crnogorska galerija umetnosti Miodrag Dado Đurić, Cetinje; II sprat
Kustoskinje: dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, Žana Vukičević, viši kustos u MSURS

Otvaranje izložbe: petak, 15. septembar 2017. u 19:00 časova
Trajanje izložbe: 15. septembar – 8. oktobar 2017.

U petak, 15. septembra 2017. s početkom u 19h u Crnogorskoj galeriji umjetnosti Miodrag Dado Đurić na Cetinju, biće otvorena specijalizovana izložba prilagođena za slepa i slabovida lica pod nazivom Prostor, oblik, dodir.

Izložba Prostor, oblik, dodir projekat je Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske, a reč je o specijalizovanoj izložbi za slepe i slabovide osobe, koja obuhvata grafike, slike, crteže i skulpture iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske i posvećena je umetničkoj grupi „Prostor – Oblik“, osnovanoj 1975. godine, koja je sedamdesetih godina XX veka uvela apstrakciju u bosanskohercegovačku umetnost.
Izložba je prvi put predstavljena u Muzeju savremene umetnosti RS povodom obeležavanja 40 godina od osnivanja Grupe i tada je realizovana uz stručnu pomoć i podršku Tiflološkog muzeja u Zagrebu, a u ovoj instituciji gostovala je tokom juna, jula i avgusta 2017. godine.Izložbom je obuhvaćeno stvaralaštvo devet autora (Voje Dimitrijevića, Tomislava Dugonjića, Bekira Misirlića, Enesa Mundžića, Nikole Njirića, Edina Numankadića, Ljubomira Perčinlića, Mustafe Skopljaka, Radoslava Tadića), koji su u određenim periodima života delovali u okviru ove grupe. Postavka je priređena sa ciljem da se apstraktna umetnička dela, kao značajna kulturna baština koju čuva Muzej savremene umetnosti Republike Srpske, predstave u skladu sa novim muzeološkim standardima i to na način da budu pristupačna slepim i slabovidim osobama.
Ovakav vid inkluzivne prezentacije muzejskih predmeta omogućen je putem njihovih specijalnih prilagođavanja, pripremljenih namenski za ovu izložbu, a koja obuhvataju taktilne replike dela umanjenih dimenzija, adaptacije pomoću zvuka i mirisa, kao i originalne primerke dostupne za dodir. Sve izložene radove prate opisne legende na Brajevom pismu, kao i audio zapisi koji nose biografske podatke o svakom od ovih autora i tumače njihov umetnički koncept za određena dela.

Prateći element izložbe je i katalog sa tekstovima na Brajevom pismu, a koji je svojim dizajnom prilagođen slabovidim osobama.

„Prostor, oblik, dodir“ autorski je projekat dr Sarite Vujković i Žane Vukičević, u čijoj je produkciji učestvovao ceo tim kustosa MSU RS-a.

Gostovanjem izložbe u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju nastavlja se uspešna saradnja Muzeja savremene umetnosti RS sa partnerskim institucijama u regionu, kao i težnja ka međuinstitucionalnom i međusektorskom povezivanju i kreiranju mreže muzeja, čiji osnovni cilj je da se putem specijalno osmišljenih programa i savremene muzeološke prezentacije doprinese integrisanju slepih i slabovidih osoba u kulturni život sredine. Nakon predstavljanja na Cetinju izložba će gostovati u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu.

Izložba ZERO Slobodana Vidovića

Organizator: Narodni muzej Crne Gore
Mesto održavanja: Galerija Atelje DADO, Dvorski trg Cetinje
Kustoskinja: Mirjana Dabović-Pejović

Otvaranje izložbe: petak, 15. septembar 2017. u 20:00 časova
Trajanje izložbe: 15. septembar – 16. oktobar 2017.

U petak, 15. septembra 2017. s početkom u 20 h u Galeriji Atelje DADO biće otvorena izložba ZERO, banjalučkog umetnika Slobodana Vidovića.
U tekstu u katalogu koji prati izložbu, istoričar umetnosti i likovni kritičar Ješa Denegri o radu Slobodana Vidovića između ostalog je zapisao: U krаjnjoj rаznolikosti sаvremene umetnosti, kаdа se učestаlo rаsprаvljа o mogućnostimа slike i slikаrstvа u epohi prevаge mаsovnih medijа i njihove primene u umetničke svrhe, evo mlаdog umetnikа koji ustrаje dа veruje u sliku izvedenu rukom nа plаtnu, а dа se on zbog togа ne osećа mаnje verodostojnim pripаdnikom dаnаšnjeg vremenа u kojemu kаo umetnik deluje. Opstаnаk slikаrstvа nаrаvno dа niti dаnаs nije nepovrаtno ugrožen, аli pri tome ostаje pitаnje kаko misliti i rаditi mаnuelnu sliku u većinskoj okolini tehnički proizvedenih pokretnih i stаtičnih umetničkih predstаvа? Moguće je, dаkle, sliku i dаlje rаditi rukom nа plаtnu pod uslovom dа onа postаne dokаzom slikаreve refleksije o tome štа može dа bude i jeste specifični govor slike kojа u sebi čuvа spoznаje o velikim istorijskim iskustvimа modernog slikаrstvа, kаo što su mаterijаlnost boje i orgаnizаcijа njenih nаnosа nа podlozi, formаt slikovnog poljа, postаvkа slike u izlаgаčkom prostoru, njeno vizuelno i telesno dejstvo nа posmаtrаče, pri čemu i uprаvo zbog togа slikа zаdržаvа svoj znаkovni potencijаl i ostаje nosilаc sopstvenog znаčenjа slike kаo аutonomnog umetničkog objektа, а dа stogа ne morа dа se odnosi ni nа štа izvаn sаmog jezikа slike i medijа slikаrstvа. Ovаj slikаr veruje uprаvo u tаkve i dаnаs vitаlne mogućnosti slike i slikаrstvа, svаkom svojom slikom i njihovom zаjedničkom celinom u izlаgаčkoj postаvci tu svoju veru iznosi nа videlo.

 

Profil

Morate se ulogovati da biste poslali poruku
Uloguj se | Registruj se

Tip of the day

Perfection is attained by slow degrees; it requires the hand of time.
 

Voltaire više
Mouse Eye Tracking by PicNet Software Development Services
text